Au fost semnate mai multe documente bilaterale pentru fortificarea relației moldo-franceze

  • 16 Iunie 2022 09:06
Au fost semnate mai multe documente bilaterale pentru fortificarea relației moldo-franceze

În marja vizitei la Chișinău a președintelui Franței, Emmanuel Macron, la ministerul de externe a avut loc ceremonia de semnare a trei documente bilaterale.

Este vorba de Convenția între Guvernele R. Moldova și Franței pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, document ce va permite dezvoltarea sectoarelor prioritare ale economiei afectate de situația de securitate regională prin implementarea de noi proiecte investiționale, generând astfel crearea de noi locuri de muncă la noi în țară.

De asemenea, a fost semnat Acordul între Guvernele R. Moldova și Franței privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în Republica Moldova presupune accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru finanțarea necesităților de dezvoltare națională.

Astfel, conform mandatului său, Agenția Franceză de Dezvoltare va sprijini proiecte de dezvoltare în trei domenii cheie: reîmpădurirea și irigarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. Un proiect important pentru perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană ține de reabilitarea și modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău–Ungheni.

Contractul de credit între Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare reprezintă documentul prin care țara noastră va beneficia de resurse financiare necesare finanțării necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație sau transferuri sociale.

Documentele au fost semnate de către viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, ministra pentru Europa și afaceri externe Catherine Colonna și Cyrille Bellier, directorul Departamentului Europa de Est, Orient și Asia, Agenția Franceză de Dezvoltare.

Astfel, părțile reconfirmă angajamentul pentru a continua consolidarea dialogul  bilateral și extinderea cooperării pe domenii de interes reciproc, în interesul cetățenilor ambele țări, se arată într-un comunicat al MAEIE. 

„Avem o agendă dinamică pe plan bilateral, pe care dorim să o valorificăm pe deplin, iar diplomația economică rămâne a fi o prioritate centrală a acestei cooperări privilegiate moldo-franceze.” – a menționat ministrul Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău