Au fost selectate primele case individuale care vor fi reabilitate energetic cu suportul FEERM

  • 06 Octombrie 14:55
Au fost selectate primele case individuale care vor fi reabilitate energetic cu suportul FEERM

Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) a anunțat demararea procesului de reabilitare energetică a primelor 59 de case individuale, selectate în cadrul Produsului de finanțare „Eficiența Energetică a caselor individuale din gospodării rurale cu grad de vulnerabilitate energetică extremă”. Decizia privind finanțarea serviciilor de audit energetic a fost aprobată de Comitetul de finanțare și risc al CNED.

După aprobarea acestei decizii, urmează contractarea serviciilor de audit energetic, care vor fi finanțate de către GIZ Moldova. În urma realizării auditurilor energetice, beneficiarii vor primi o listă cu măsuri recomandate pentru reabilitarea energetică a locuințelor lor și vor putea solicita cofinanțare din Programul FEERM.

Lucrările de reabilitare recomandate includ:

  • izolarea termică a pereților exteriori, acoperișului și subsolului,
  • modernizarea sau instalarea sistemelor de încălzire,
  • instalarea unei centrale termice pe biocombustibili solizi,
  • modernizarea sistemului de producere a apei calde,
  • renovarea sistemului de iluminat,
  • înlocuirea ușilor și ferestrelor exterioare.

Pentru aceste lucrări, CNED va acoperi 95% din valoarea investiției eligibile, iar contribuția beneficiarilor va fi de 5%. Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial (FEERM) reprezintă un nou instrument financiar în Republica Moldova, destinat să susțină proiectele de renovare energetică atât pentru blocuri multietajate, cât și pentru gospodării individuale.

CNED, subordonat Ministerului Energiei, are rolul de a coordona implementarea politicilor de stat în domeniul energiei durabile, atrăgând și gestionând resurse financiare pentru promovarea proiectelor ce contribuie la creșterea securității energetice a țării.

Au fost selectate primele case individuale care vor fi reabilitate energetic cu suportul FEERM

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
14
Tue
16
Wed
17
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău