Au fost premiați cei mai buni regizori și actori în cadrul Galei premiilor UNITEM-2021

  • 21 Decembrie 2021 11:52
Au fost premiați cei mai buni regizori și actori în cadrul Galei premiilor UNITEM-2021

Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM) și-a desemnat premianții în cadrul ediției a XX-a a Galei premiilor. Premiu pentru excelență a fost oferit legendei filmului și teatrului românesc Maia Morgerștern. Premiul pentru cel mai bun spectacol dramatic a revenit realizatorilor spectacolului „Tata” de Dumitru Matcovschi – regia Slava Sambriș, Teatrul Republican „Luceafărul”, și spectacolului „Мещане” de Maxim Gorki, regia Slava Sambriș, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, transmite IPN.

„Chiar dacă trăim timpuri excepționale, pentru oamenii de teatru lupta pentru frumos nu se supune excepțiilor. Suntem nespus de bucuroși că oamenii de teatru sunt de o solidaritate exemplară și că acest eveniment ne aduce la rampă de fiecare an succese notorii a oamenilor de teatru consacrați, dar și nume noi, care vor asigura continuitatea artei teatrale”, a menționat în cadrul evenimentului Sergiu Prodan, ministrul culturii.

Înmânând premiul de excelență, Sergiu Prodan a elogiat premianta. „Anul acesta am onoarea să înmânez un  premiu de excelență unei actrițe legendă. Ea este una dintre cele mai apreciate și iubite personalități ale culturii române, iar talentul său excepțional a depășit granițele țării. Este cunoscută mai ales pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos“, pentru rolurile jucate în filme precum „Balanța“, „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Îngerul albastru”. Cariera sa înseamnă zeci de roluri în film, sute de roluri în teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, la Teatrul Național București, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Metropolis, la Odeon, la Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova, Piatra Neamț”, a menționat Sergiu Prodan.

„Premiul special al juriului” a fost câștigat spectacolul „Casa” după Maxim Gorkiy, regia Dumitru Acriș (Moscova, Rusia), Teatrul Național „Satiricus I.L.Caragiale”, și de spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă, regia Dana Strungaru, Teatrul „A. Mateevici”.

Premiul pentru cea mai bună lucrare regizorală i-a revenit lui Slava Sambriș, pentru regia la spectacolul „Мещане” de Maxim Gorki, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A. P. Cehov”, și spectacolului „Tata” de Dumitru Matcovschi, Teatrul Republican „Luceafărul”.

Premiul pentru cel mai bun rol feminin a fost câștigat de către Elena Oleinic, pentru rolul Ana Andreevna, spectacolul „Revizorul” de Nikolai Gogol, regia artistică și scenografia Alexandru Grecu, Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale”. Premiul pentru cel mai bun rol masculin i-a revenit lui Victor Triboi, pentru rolul Lisandru, spectacolul „Tata” de Dumitru Matcovschi, regia Slava Sambriș, Teatrul Republican „Luceafărul”, și lui Petru Hadârcă, pentru rolul Froggy, spectacolul „Hamlet în sos picant”, după Aldo Nicolaj, regia Alexandru Cozub, Teatrul Național „M. Eminescu”.

Unul dintre cele trei premii pentru cel mai valoros debut i-a revenit lui Dmitrii Djurinschi, pentru rolul dramaturgului, spectacolul „Сублимация” de Aldo, De Benedetti, regia Dmitri Ahmadiev, Teatrul de Dramă și Comedie „N.Aronețkaia”, Tiraspol.

Juriul a fost constituit din Vitalie Drucec, maestru în artă, regizor, Svetlana Radu, maestru în artă, actriță, regizor, și Violeta Tipa, doctor în studiul artelor, șef secție Arte audiovizuale, Institutul Patrimoniului Cultural. Juriul a vizionat spectacolele care au avut premiera în perioada 21 decembrie 2020 – 30 septembrie 2021 în teatrele profesioniste din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău