Au fost lansate două cărți de istorie a Teatrului Național „Mihai Eminescu”
-
17 Septembrie 2016 23:05
Volumele „Geneza Teatrului Național din Chișinău”, semnat de Iurie Colesnic și „O cronică a Teatrului Național din Chișinău”, de Petru Hadârcă, au fost lansate, sâmbătă, 17 septembrie, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale, ediția a II-a, care se desfășoară la Chișinău, informează MOLDPRES.
Directorului Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă a declarat că a descoperit documente care denotă faptul că ideea de a crea la Chișinău un teatru a apărut la inițiativa unui grup de intelectuali și oameni politici ai timpului - N. Alecsandri, Z, Arbore, S. Niță, Pan Halippa, Ștefan Ciobanu, susținuți de elanul și acțiunile unor actori, regizori, pictori și scriitori notorii, precum Constantin Mărculescu, Gheorghe Dimitriu-Mitu, Octavian Goga și Victor Eftimiu.
Teatrul Național din Chișinău a apărut în octombrie 1921, iar primii lui directori au fost Gheorghe Dimitriu-Mitu și Constantin Mărculescu. Stagiunea a fost deschisă la 6 octombrie 1921 cu spectacolul „Răzvan și Vidra” de B. P. Hasdeu. Cu această ocazie, sculptorul Dumitru Paciurea a turnat un bust al lui B.P. Hasdeu, care urma să fie instalat în foaierul Teatrului Național din Chișinău în ziua inaugurării, 1 octombrie 1921, dar acesta așa și nu a fost adus la Chișinău.
„Actualmente, bustul se păstrează în Muzeul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. Ne-am înțeles cu directorul teatrului, maestrul Ion Caramitru, ca bustul să fie adus la Chișinău, însă acesta constituie obiect de patrimoniu și e nevoie de acordul organelor abilitate ale statului”, a precizat Petru Hadârcă.
Cercetătorul și istoricul literar Iurie Colesnic a subliniat că axa cărții sale este una cronologică. „În baza acesteia se poate scrie o istorie, o enciclopedie a teatrului național, pentru că volumul cuprinde multe materiale despre actorii și regizorii din acele timpuri”, a constatat Iurie Colesnic.