Au fost discutate posibilitățile de intensificare a cooperării moldo-române

  • 30 Septembrie 2019 09:55
Au fost discutate posibilitățile de intensificare a cooperării moldo-române

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a avut o întrevedere cu șeful Secției Consulare a Ambasadei României la Chișinău, Daniel Ioan, în cadrul căreia au fost discutate posibilitățile de intensificare a cooperării vamale bilaterale în mai multe domenii stabilite ca fiind prioritare.

În cadrul întrevederii, a fost evaluată situația la punctele de trecere de pe segmentele de frontieră comune și a fost discutat mersul implementării mecanismelor de cooperare transfrontalieră. În acest context, au fost menționate instrumentele de colaborare antifraudă, prevăzute în Planul de cooperare bilateral, proiectul de modernizare a trei posturi vamale de pe granița România-Moldova și proiectul-pilot privind recunoașterea Operatorilor Economici Autorizați din EU (AEO) ca fiind practici eficiente de securizare și facilitare a traficului la frontiera externă a Republicii Moldova cu UE.

Totodată, părțile au abordat și subiectul sincronizării timpilor de așteptare în vamă, acesta reprezentând un subiect de importanță majoră, îndeosebi în contextul apropierii sărbătorilor de iarnă, atunci când fluxul mijloacelor de transport la frontieră înregistrează o sporire semnificativă. În acest sens, a fost convenită valorificarea la maxim a oportunităților parteneriatului bilateral pentru a reduce durata staționării în vamă pentru călători și stabilirea mecanismelor de intervenție operativă pentru prevenirea aglomerațiilor la frontieră. Tot în acest context, a fost analizată posibilitatea avansării în procesul de dezvoltare a controlului comun a mijloacelor de transport și a mărfurilor la granița cu România, fapt ce ar contribui la o gestionare mai eficientă a activității tuturor autorităților cu atribuții la frontieră și va asigura o mai mare transparență în procesul de efectuare a controalelor de rigoare.


Directorul interimar al Serviciului Vamal, Iurie Ceban, a evocat importanța dezvoltării și consolidării parteneriatelor durabile cu instituțiile omoloage din România, dar și din alte țări, astfel încât să existe o abordare comună în ceea ce ține de asigurarea securității economice a statelor și a evidențiat necesitatea conjugării eforturilor comune în vederea consolidării securității la frontiera comună.

În replică, șeful Secției Consulare a Ambasadei României la Chișinău, Daniel Ioan, a declarat că apreciază proiectele de modernizare și dezvoltare demarate de către Serviciul Vamal, exprimându-și întreaga disponibilitate pentru susținerea intensificării cooperării vamale dintre cele două state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău