Au fost desemnați câștigătorii Concursului național de științe și inginerie „Mold SEF”

  • 20 Februarie 2023 11:00
Au fost desemnați câștigătorii Concursului național de științe și inginerie „Mold SEF”

La 19 februarie, în cadrul Festivității de premiere, au fost anunțați învingătorii celei de-a XI-a ediții a Concursului Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” (Moldova Science and Engineering Fair), desfășurat în perioada 17 – 19 februarie 2023, se arată într-un comunicat al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Concursul Național de Științe și Inginerie „Mold SEF” este primul în lista celor 21 de olimpiade și concursuri republicane ce se desfășoară în perioada 17 februarie – 22 mai 2023 și are ca obiectiv general identificarea și dezvoltarea inteligențelor multiple la elevi, sporirea interesului pentru studiul matematicii, fizicii, informaticii, chimiei, biologiei, științelor naturale, științelor tehnice și inginerești.

Competiția este destinată elevilor din instituțiile de învățământ general și profesional tehnic din Republica Moldova, fiind organizată de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării în parteneriat cu Asociația Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, care asigură partea artistică a evenimentului și gazda Concursului din acest an, Universitatea de Stat din Moldova, Centrul Industriilor de Film și Media – MEDIACOR.

La ediția din acest an a Concursului au fost înscrise 75 de proiecte elaborate de 109 elevi, ghidați de 55 de profesori, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ din 19 raioane și municipii. Din numărul total de proiecte, 20 au fost la categoria Științe și Matematică, 35 la categoria Științe Aplicate și 20 la categoria Tehnologia Informației.

Criteriile de evaluare pentru proiectele participante sunt: aplicabilitatea, creativitatea, abordarea științifică, complexitatea studiului, actualitatea temei, claritatea prezentării. Ținând cont de aceste criterii, Comisia de jurizare a desemnat 30 de proiecte pentru a fi premiate la etapa națională și a propus înaintarea a două proiecte pentru participare la etapa internațională a concursului.

Premianții etapei naționale a Concursului sunt elevi ai instituțiilor de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Cahul, Chișinău, Criuleni, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Nisporeni, Sîngerei, Soroca, Șoldănești, Ungheni, UTA Găgăuzia.

Totodată, proiectele propuse pentru participare la etapa internațională a Concursului sunt: „Noi agenți semisintetici cu proprietăți antibacteriene și antifungice” elaborat de Iulia Teleucă, elevă în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău și „Контролируемая Акустическая Левитация” elaborat de Anton Bulancea, elev în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din Chișinău.

Lista premianților celei de-a XI-a ediții a Concursului poate fi accesată: https://bit.ly/3ILKZi9.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău