Au fost deschise trei creșe în nordul țării cu sprijinul UN Women
-
19 Aprilie 14:08
În luna aprilie UN Women a inaugurat încă trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani din nordul țării, în orașele Sângerei, Râșcani și Glodeni. Reprezentanții organizației precizează că, având opțiuni limitate în ceea ce privește îngrijirea copiilor, femeile sunt adesea constrânse să aleagă locuri de muncă care oferă un program de lucru mai scurt, iar în rezultat obțin venituri mai mici. Astfel, o disponibilitate mai mare a serviciilor de îngrijire timpurie a copiilor va oferi femeilor oportunitatea de a accesa locuri de muncă cu un potențial de câștig mai mare, relatează IPN.
Potrivit sursei, aceste inițiative, realizate în parteneriat cu autoritățile naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, marchează un progres semnificativ în reconcilierea vieții de familie și cea profesională pentru aproape 60 de familii din regiunea de nord a țării.
Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.
„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.
Ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, afirmă că atunci când sunt mai multe servicii de creșă de înaltă calitate, toată lumea are de câștigat. În primul rând, copiii sunt cei care beneficiază, deoarece încep să socializeze și să-și dezvolte abilitățile mai rapid. În plus, părinții pot echilibra mai ușor viața de familie cu cea profesională.
Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova. Potrivit ei, acest lucru nu doar că oferă oportunități copiilor, ci și părinților, permițându-le să se integreze pe deplin pe piața muncii și să contribuie la creșterea economică.
„Investim în serviciile de îngrijire a copiilor cu scopul de a facilita revenirea părinților, în special a mamelor, pe piața muncii. Insuficiența creșelor este una dintre cele mai mari bariere pentru mame de a se (re)integra pe piața muncii și de a obține independența financiară”, a reiterat Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women Moldova.
Renovarea și echiparea creșelor din nordul țării a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care în mod continuu susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen. Prin intermediul acestor inițiative, UN Women Moldova își propune să sporească oportunitățile economice pentru femei și accesul la piața muncii, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a comunității și societății.