Au fost depuse doar 5 cereri de rezervare a subvenției din partea statului. Cine poate beneficia de acestea (Mold-street)
-
05 Iunie 2019 11:40
Potrivit Ministerului Finanțelor, deocamdată au fost depuse doar 5 cereri de rezervare a subvenției din partea solicitanților. Toate în perioada iulie-august 2018, în timp ce în anul 2019 încă nu a fost depusă nicio cerere.
Statul nu a plătit deocamdată nici-un leu sub formă de subvenții agenților economici, pentru crearea de locuri noi de muncă, se arată într-un răspuns oferit pentru Mold-street.com de Ministerul Finanțelor.
Cereri de subvenții de 83 milioane lei pentru locuri de muncă
Cu toate acestea conform prevederilor Regulamentului privind subvenționarea creării locurilor de muncă, acestea pot fi depuse până pe 31 iulie 2019.
"Conform cererilor de rezervare a subvențiilor examinate și acceptate în anul 2018, solicitanții de subvenții intenționau să creeze 2.622 locuri noi de muncă, pentru care, în cazul îndeplinirii rigorilor Regulamentului, urmează să beneficieze de subvenții din bugetul de stat în sumă totală de 82,9 milioane lei, care vor fi achitate în două tranșe egale câte una în anii 2019-2020", explică Ministerul Finanțelor.
În același timp anul trecut cereri de achitare a subvenției nu puteau fi depuse, deoarece aplicabilitatea Regulamentului menționat a fost valabilă doar începând cu anul 2018, odată cu lansarea perioadei de depunere a cererilor de rezervare a subvențiilor.
Totodată instituția mai preciezază că în anul 2019, cereri de achitare a subvențiilor încă nu au parvenit în adresa Ministerului Finanțelor. Acestea urmează a fi depuse în perioada 1 iunie - 30 septembrie.
Cine poate beneficia de subvenții
Menționăm că agenții economici pot beneficia de o subvenție unică în mărime de 40.000 de lei pentru fiecare loc de muncă. Cererile pot fi depuse în scris sau prin intermediul portalului E-cerere, în adresa Ministerului Finanțelor.
Pentru a solicita subvenția unică agenții economici (investitori) trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii, printre care creșterea efectivului de salariați de cel puțin 100 de persoane, salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate nu este mai mic decât 75% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie, menținerea posturilor de muncă create pentru cel puțin 3 ani, lipsa restanțelor la achitarea impozitelor și taxelor față de bugetul public național.
Regulamentul privind subvenționarea creării locurilor de muncă, adoptat la finele anului 2017 prevede că de subvenții nu pot benefici companiile "cu capital integral sau majoritar de stat (mai mult de 50%), care practică activitate de întreprinzător în Republica Moldova".
La fel și băncile, companiile din agricultură, silvicultură și pescuit, industria extractivă, construcții, transport și depozitare, tranzacții imobiliare, comerț cu ridicata și amănuntul, dar și cele de utilități.
De notat că pentru municipiile Chișinău și Bălți s-a stabilit doar 50% din cuantumul subvenției pentru un loc de muncă creat și destinat subvenției. Adică jumătate din suma de 40.000 de lei. Aceasta e o măsură pentru a stimula crearea de locuri de muncă în provincie.
O altă restricție este la categoria subiecților subvenției. Astfel nu va fi acordată subvenția în cazul în care angajații sunt bărbați cu vârste între 25 și 45 de ani.
Ocuparea informală în creștere
Autoritățile susțin că implementarea mecanismului privind subvenționarea creării locurilor de muncă va contribui la stimularea investițiilor, sporirea nivelului ocupării forței de muncă, creșterea plaților la buget, crearea de noi locuri de munca, diminuarea achitării salariilor în plic, și respectiv, diminuarea evaziunii fiscale.
Potrivit unei analize Expert-Grup, piața muncii din Moldova este caracterizată de o expansiune rapidă a ocupării, dar preponderent din contul celei informale, care în 2018 a atins nivelul de 38% în totalul populației ocupate, unul din cele mai înalte valori din ultimul deceniu.
sursa: mold-street.com