Au fost decernate premiile Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”

  • 15 Mai 2018 12:12
Au fost decernate premiile Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”

Prima zi a celei de-a X-a ediții a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, care se desfășoară în perioada 14-15 la Chișinău și 16-17 – la Iași, s-a încheiat ieri seara, 14 mai, cu ceremonia de decernare a Premiilor, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici” din capitală

Totodată, aici a avut loc un spectacol omagial, susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, colective artistice de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret „ARTICO” și de la mai multe licee din Chișinău. Manifestarea a fost moderată de actorul Nicolae Jelescu, care a prezentat și pagini din creația lui Grigore Vieru.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău a acordat trei premii.

Astfel, de Marele Premiu pentru poezie, în valoare de 800 de euro, s-a învrednicit poetul și editorul Daniel Corbu din Iași, România.

Premiul de excelență pentru critică literară în mărime de 500 de euro, a fost oferit criticului și istoricului literar Ion Pop din Cluj.

Premiul de excelență pentru interpretare artistică (500 de euro), l-a luat cântărețul Cristofor Aldea-Teodorovici.

Primăria municipiului Chișinău a mai decernat un premiu pentru valorificarea artistică a operei lui Grigore Vieru. Acesta a fost înmânat actorului și regizorului Nicolae Jelescu.

Astăzi, 15 mai, în Sala Mică a Academiei de Științe a Republicii Moldova se desfășoară simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii”, organizat de Institutul de Filologie. În aceeași zi, la Trușeni, în preajma Complexului monumental „Scriitorii Unirii”,  va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, organizat de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chișinău.

În zilele de 16 și 17 mai, manifestările dedicate lui Grigore Vieru vor continua la Iași.

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru” este organizată de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru”, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Primăria municipiului Chișinău, Primăria municipiului Iași, Academia de Științe a Moldovei, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Biblioteca Națională pentru Copii "Ion Creangă" și alte instituții de cultură.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău