Au facilități la importul automobilelor, dar nu se pot bucura de ele

  • 12 Septembrie 2019 13:37
Au facilități la importul automobilelor, dar nu se pot bucura de ele

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității recomandă Guvernului să reexamineze setul de documente pe care trebuie să le prezinte solicitantul facilităților fiscale și vamale la importul mijloacelor de transport cu destinație specială.

Cu această recomandare Consiliul vine ca urmare a unei a adresări din partea unui grup de persoane cu dizabilități locomotorii. Acestea s-au plâns că, deși au legea este de partea lor, nu se pot bucura de facilitățile fiscale și vamale oferite, transmite IPN.

Consiliul a constatat că denumirea unor documente utilizate în actele normative pentru obținerea facilităților este diferită de cea stipulată în actul normativ cu privire la determinarea dizabilității. Lipsa unei uniformități dezavantajează persoanele cu dizabilități locomotorii, a căror documente confirmative au altă denumire. Respectiv, persoanele care vor să beneficieze de facilități fiscale și vamale sunt obligate să treacă repetat comisia medicală.

Consiliul a observat că solicitarea documentului care confirmă dizabilitatea nu este absolut necesară, în situația în care nu toate persoanele cu dizabilități sunt eligibile pentru aceste facilități, ci doar cele cu dizabilitate ale aparatului locomotor. Și acest fapt poate fi confirmat prin concluzia privind necesitatea deservirii cu transport. De asemenea, Consiliul a reținut inutilitatea prezentării organului vamal a certificatului privind solicitarea beneficiarului de a renunța la compensația pentru serviciile de transport în schimbul facilităților fiscale și vamale. Consiliul a menționat că verificarea respectării acestei condiții ține de competența structurii teritoriale de asistență socială de la locul de trai, nu de competența organului vamal.

De asemenea, Consiliul notează că menținerea obligativității prezentării respectivului set de documente organului vamal implică timp și efort suplimentar din partea persoanei cu dizabilități ale aparatului locomotor, din cauza complexității acestor circuite administrative inutile.

Pe lângă recomandarea adresată Guvernului, Consiliul a recomandat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să inițieze modificarea cadrului normativ în vederea înlăturării impedimentelor identificate.

Legea permite persoanelor cu dizabilități ale aparatului locomotor să importe autoturisme de până la 2500 cm3 fără achitarea taxelor vamale. Conform datelor prezentate de Serviciul Vamal, în perioada 1 mai 2018-27 iunie 2019, au fost plasate sub regim vamal de import cu aplicarea facilităților fiscale și vamale 17 unități de transport destinate transportării persoanelor cu dizabilității locomotorii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău