ATENȚIONĂRI în legătură cu posbila poluare a apelor

  • 04 Iunie 2016 11:27
ATENȚIONĂRI în legătură cu posbila poluare a apelor

Centrul Național de Sănătate Publică atenționează populația că în legătură cu ploile abundente căzute în ultimele zile este posibilă poluarea apelor din fântânile freatice publice și individuale.

În acest context, specialiștii îndeamnă populația să fie prudentă la apa pe care o consumă. De asemenea, specialiștii atenționează cetățenii să protejeze produsele alimentare de contaminare, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al instituției, se menționează că în cazul în care fântânile au fost inundate din cauza ploilor este necesară pomparea totală a apei și evacuarea nămolului din fântână, cu spălarea și dezinfectarea pereților fântânii cu clorură de var de 5%. De asemenea, după restabilirea volumului de apă este necesar ca fântâna să fie din nou dezinfectată.

Potrivit CNSP, cetățenii trebuie să acorde o deosebită atenție potențialelor obiective poluante pentru apa din fântâni, precum: sistemele decentralizate de canalizare, WC-urile externe, platformele de stocare a deșeurilor menajere, care devin în această situație principalele pericole de poluare a apelor din fântâni.

În această perioadă, în localitățile în care s-au produs inundații se recomandă folosirea atât în scopuri potabile, cât și pentru igiena corporală a apei fierte. Pentru copii este recomandată folosirea apei plate îmbuteliate.

Totodată, specialiștii spun că este necesară protejarea produselor alimentare, prin păstrarea lor într-un loc uscat pentru a le feri de alterare în caz de inundație. În cazul în care produsele au fost alterate, specialiștii insistă să se renunțe la consumul acestora.

În toate situațiile de inundație a fântânilor, cetățenii sunt obligați să anunțe autoritățile administrației publice locale și a instituțiilor teritoriale din cadrul Serviciului de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău