Atenție la produsele sărate care conțin zahăr!

  • 25 Ianuarie 2015 11:06
Atenție la produsele sărate care conțin zahăr!

Vă place să mâncați sărat și vă gândiți că poate așa vă protejați de efectele nocive ale zahărului alegând să consumați produse sărate, însă consumați și zahăr fără să știți.

Vă surprinde? Într-adevăr, anumite produse sau preparate savuroase conțin zaharuri, necesare din punct de vedere tehnic și esențiale pentru elaborarea anumitor rețete preparate industrial. Într-adevăr, fără zahăr în aceste alimente, calitatea ar putea fi schimbată, notează Rador.

Cu zahăr dar nu prea mult

Pentru diferite rețete sărate este adăugat zahăr pentru a obține o textură, o culoare sau un gust deosebit. Zahărul intră în joc în procesul de conservare. Glucidele sunt adăugate prin zaharoză, lactoză, dextroză sau sirop de glucoză. La nivelul creierului, zaharurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Spre exemplu, persoanele care au un regim alimentar bogat în alimente procesate industrial cu zahăr adăugat, prezintă un risc crescut de a suferi de depresie. Consumul excesiv de zahăr duce, totodată, la îngroșarea pereților arterelor de la inimă, crescând riscul producerii atacului de cord și a accidentului vascular-cerebral.

Prezenta glucidelor în gustări de tip snacking

În anumite preparate, pizza, sandwich-uri, pâine, covrigei sau biscuiți aperitiv, adăugarea de zahăr are un rol esențial în ceea ce privește gustul. În plus, zahărul adăugat este cel care crește valabilitatea acestor produse alimentare. Spre exemplu, pâinea poate conține zahăr pentru a-si păstra prospețimea cât mai mult timp. Alegeți cu atenție pâinea pe care o consumați zilnic, citind cu atenție eticheta cu ingrediente. Ar fi de preferat ca aceasta să conțină ingrediente ușor de înțeles, fără adaos de zahăr și cu făină integrală în loc de făină albă rafinată. Gustările de tip snacking pe lângă o cantitate exagerată de sare au și o cantitate considerabilă de zahăr.

Prezenta glucidelor în mezeluri

Zaharul și rudele sale artificiale se pot ascunde în orice produs din carne procesat industrial. De asemenea, zahărul contracarează amărăciunea preparatelor pe bază de ficat, împiedică dezvoltarea florei microbiene și dă culoarea roșiatică, specifică mezelurilor obținute prin această procedură . Fără adaos de zahăr, mezelurile ar oxida și ar deveni la culoare verzi sau maro. Mezelurile au ajuns să fie printre cele mai nocive alimente, iar din păcate, din ce în ce mai mulți oameni le cumpără.

 

Prezenta glucidelor în conservele de legume

Zahărul este unul dintre alimentele cele mai consumate și se găsește chiar și în conservele de legume cu scopul de a ajusta gustul și aromele acestora și de a prelungi termenul de valabilitate. Conservele de mazăre, morcovi sunt produsele care conțin de la 3% la 4% adaos de zahăr. Legumele la conservă sunt foarte utile în sezonul rece, dar trebuie să știm că nu sunt nici pe departe atât de sănătoase pe cât par. Fie că luăm ciuperci, fasole verde, morcovi, mazăre sau alte legume la conservă, trebuie să citim bine eticheta.

Prezenta glucidelor în sosuri și supe instant

Ca și pentru legumele din conservă, adăugarea de zahăr în sosuri și supe permite ajustarea gustului rețetei. Aceste produse sunt bogate în zahăr și sare peste limita normală. Medicii atrag atenția că „supa la cană”, cu substanțe de sinteză, nu este recomandată celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, persoanelor cu afecțiuni ale ficatului, rinichilor sau diabeticilor. De asemenea, copiii, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să consume supă instant. Cât despreKetchup, acest plăcut sos putem spune ca este plin de zahăr. O lingură conține 4 grame zahăr, dar cine se oprește doar la 1 lingură? Nu numai ketchup-ul conține o cantitate mare de zahăr, la fel găsim și în maioneză sau muștar, folosite în restaurantele de tip fast-food sau cele pe care le găsim în comerț.

Zahărul cauzează fluctuații de energie și poate cauza probleme de sănătate și legate de greutatea corporală. Nu este niciun secret faptul ca majoritatea alimentelor procesate industrial sunt nesănătoase. În general, ele sunt sărace în elemente nutritive, microelemente, antioxiodanți și vitamine, dar conțin foarte multe calorii. Totuși, oamenii le consumă frecvent. De ce? Pentru ca aceste bombe calorice nu necesită o preparare îndelungată acasă și economisesc timp. Și nu în ultimul rând, prețul alimentelor procesate industrial este în general mai mic, iar acest lucru atrage inevitabil cumpărători.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
6,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău