Atenție la jucăriile din produsele alimentare!

  • 31 Mai 2020 11:21
Atenție la jucăriile din produsele alimentare!

Jucăriile prezente în produsele alimentare sau amestecate cu un produs alimentar trebuie să aibă propriul lor ambalaj care să separe jucăria de alimente. Astfel de exemple sunt jucăriile din ouăle cu surpriză, jucăriile din pungile cu cereale sau pufuleți, jucăriile din pungile cu chipsuri etc, se arată într-un comunicat al Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Scopul acestei cerinței privind amestecarea cu un produs alimentar este de a diminua riscul de sufocare cauzat de confuzia dintre aliment și jucărie. Acest risc apare atunci când jucăria este amestecată cu un produs alimentar și manipularea jucăriei și a produsului alimentar sunt similare. Copilul va avea acces în același mod atât la jucărie, cât și la produsul alimentar, fără să existe vizibilitate în ceea ce privește conținutul (produsul alimentar) și jucăria dacă jucăria nu dispune de ambalaj propriu. 
Ambalarea separată crește posibilitatea ca un copil să descopere jucăria și să distingă între aceasta și produsul alimentar. Un exemplu în acest sens este jucăria flippo (disc rotund de jucărie cu o dimensiune similară cu dimensiunea chipsurilor) care este amestecată în punga în care sunt ambalate chipsurile și pe care consumatorul nu o poate distinge de chipsuri atunci când le consumă pe acestea direct din punga în care au fost ambalate. 


Unele jucării pot fi vândute împreună cu produse alimentare fără a intra sub incidența domeniului de aplicare al prezentului articol. De exemplu, o jucărie atașată în exteriorul sau în interiorul ambalajului unei cutii cu biscuiți. Jucăria nu este amestecată în produsul alimentar sau inclusă în acesta, dat fiind că aceasta este atașată pe ambalajul respectivului produs alimentar și nu combinată cu acesta. Un alt exemplu l-ar constitui o cutie care conține produse alimentare și o jucărie, separate între ele. În aceste cazuri, la deschiderea cutiei/ambalajului, copilul va vedea conținutul și va face diferența dintre articolele din interior. Astfel, riscul de confuzie este minimizat. 
Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței recomandă părinților să citească cu atenție etichetele care însoțesc jucăriile și să atragă atenția asupra pericolelor inerente și riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor și asupra modului de a le evita.


Semnalați întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie apelând la Telefonul consumatorului 022 51 51 51 sau accesînd pagina http://consumator.gov.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:0,51 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău