ATENȚIE! ANSP avertizează populația privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci. Doi maturi au decedat, iar un copil se află în stare gravă din cauza consumului acestora

  • 10 Iunie 2020 11:53
ATENȚIE! ANSP avertizează populația privind pericolul sporit de intoxicare cu ciuperci. Doi maturi au decedat, iar un copil se află în stare gravă din cauza consumului acestora

Intoxicația cu ciuperci reprezintă o urgență medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului pot salva viața bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit speciliștilor din cadrul ANSP, în aproximativ două ore de la consumul ciupercilor pot apărea greață, vomă, diareie, transpirația excesivă. După 6 ore – bolnavul poate suferi de cefalee, amețeală și agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicațiile severe hepatice și insuficiența renală, ce poate duce la sfârșit letal. Există și unele ciuperci care devin toxice, când sunt consumate în combinație cu alcool.

În ultima săptămână, în Republica Moldova, a fost înregistrat un caz de otrăvire cu ciuperci cu afectarea a 3 persoane, dintre care un copil de 3 ani care este spitalizat în stare foarte gravă și 2 persoane mature decedate.

În 2019, au fost înregistrate 81 de cazuri de otrăviri cu ciuperci cu afectarea a 88 persoane, inclusiv 15 copii sub 17 ani și 2 decese la persoane mature, comparativ cu 115 cazuri de otrăviri cu ciuperci cu afectarea a 120 persoane, inclusiv 28 copii sub 17 ani și decesul a 2 persoane mature înregistrate în 2018 și 89 cazuri cu afectarea a 114 persoane, inclusiv 17 copii sub 17 ani și decesul a 1 persoană matură, în 2017. Teritoriile administrative afectate în anul 2019 au fost mun. Chișinău, mun. Bălți,  Soroca,  Hîncești, Ialoveni, Edineț, potrivit datelor ANSP.

S-a constatat că principala cauză a otrăvirilor cu ciuperci a fost consumul în alimentație a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau achiziționate de la comercianții de pe traseele auto, din preajma pădurilor și urmate de prepararea incorectă a ciupercilor în alimentație în condiții casnice.

De asemenea, Agenția  atenționează populația asupra răspândirii intoxicațiilor cu ciuperci la copii, datorită particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală – ei prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire.

Pentru prevenirea cazurilor de intoxicații cu ciuperci și în primul rând a formelor grave și deces, este important de respectat următoarele reguli:

  • Ciupercile care nu le cunoașteți sau care vă provoacă suspiciune nu le consumați și/sau degustați, mai cu seamă în formă crudă, ”o formă nouă” de alimentație.
  • Nu procurați ciuperci de pe marginea drumurilor de la persoane necunoscute și din locuri neautorizate.
  • Nu colectați ciupercile, chiar și cele comestibile cunoscute, din parcurile orășenești, scuaruri, din vecinătatea drumurilor și căilor ferate, de la gunoiști. Ciupercile au proprietăți de a acumula substanțe toxice și devin necomestibile.
  • Nu implicați în procesul de colectare copiii.
  • Nu admiteți consumul ciupercilor în rația alimentară a copiilor.
  • Nu conservați ciupercile în condiții casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiții anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicație gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge sporii.
  • La primele simptome de intoxicație este necesar să vă adresați urgent după ajutor medical.

Ciupercile nu sunt un produs indispensabil în alimentație! Conștientizarea pericolului otrăvirilor și respectarea regulilor enumerate mai sus vor minimaliza riscul intoxicațiilor cu ciuperci.

Dacă sunteți un amator înrăit, procurați ciupercile comestibile din locurile autorizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău