Atentate în Afganistan | Cel puțin 37 de morți, inclusiv 10 jurnaliști

  • 30 Aprilie 2018 19:01
Atentate în Afganistan | Cel puțin 37 de morți, inclusiv 10 jurnaliști

Cel puțin 37 de persoane, dintre care 10 jurnaliști, și-au pierdut viața luni în Afganistan într-o serie de atentate sângeroase la Kabul și în sudul țării, relatează AFP.

Un dublu atentat sinucigaș a lovit capitala afgană luni dimineața, fiind ucise cel puțin 25 de persoane, inclusiv fotograful șef al biroului AFP de la Kabul, Shah Marai. Alți opt jurnaliști, care lucrau pentru diferite posturi de radio și televiziune afgane, au fost de asemenea uciși, în cea de-a doua deflagrație survenită în mijlocul reporterilor.

Atacul de la Kabul a fost urmat de un alt atentat sinucigaș la Kandahar (sud), soldat cu moartea a 11 copii, și de moartea prin împușcare a unui reporter afgan al BBC în limba paștună la Khost, în sud-estul Afganistanului.

Dublul atentat de la Kabul a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic, care i-a denunțat într-un comunicat ''pe apostații forțelor de securitate și ai media''. Cele două explozii s-au soldat cu cel puțin 25 de morți și 49 de răniți, potrivit Ministerului afgan de Interne.

Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) și Centrul jurnaliștilor din Afganistan (AJC) au înregistrat nouă jurnaliști uciși la Kabul. ''Este vorba de cel mai sângeros atac (împotriva jurnaliștilor) de la căderea regimului talibanilor în decembrie 2001'', a subliniat RSF într-un comunicat.

La sfârșitul dimineții, un nou atentat, comis cu o mașină-capcană de un kamikaze, a ucis 11 copii, care se strânseseră în jurul unui convoi militar al NATO, în apropiere de aeroportul militar din Kandahar, în sud, a indicat purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Said Aziz Ahmad Azizi. Un număr de 16 persoane, inclusiv opt militari români și doi polițiști afgani, au fost rănite în atentat, care nu a fost revendicat.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău