Atelier de instruire pentru autorități în vederea implementării Regulamentului Uniunii Europene privind producția ecologică
-
24 Februarie 2021 14:49
Reprezentanții instituțiilor naționale de acreditare și de control au participat astăzi la un atelier de instruire și de asistență tehnică pentru implementarea Regulamentului Uniunii Europene privind producția ecologică, transmite MOLDPRES.
Scopul principal al atelierului a constat în dezvoltarea capacităților sistemului național de certificare a producției agricole, pentru revizuirea procedurii de acreditare în concordanță cu noul regulament UE, pregătirea dosarului pentru evaluarea conformității și depunerea cererii de recunoaștere a organismului de control pe portalul Departamentului Agricol al Comisiei Europene, notează sursa citată.
Conform acestui regulament, Comisia Europeană ar putea recunoaște organismele de control competente pentru efectuarea activităților de control și pentru eliberarea certificatelor în țările terțe, doar în baza unei proceduri standardizate ce presupune alinierea la legislația existentă a UE.
„Recunoașterea instituțiilor naționale de acreditare și control a producției ecologice de către Uniunea Europeană va oferi oportunitatea producătorilor de produse agroalimentare să obțină certificate ce le va permite distribuția în țările comunității europene”, a precizat Tatiana Nistorica, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
Atelierul de instruire a fost organizat cu suportul Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD), în cadrul componentei programului „Reziliența la schimbările climatice și dezvoltarea lanțurilor valorice incluzive”. Acesta oferă asistență tehnică pentru dezvoltarea politicii și legislației privind schimbările climatice, în scopul promovării rezilienței sectorului agricol la schimbările climatice, inclusiv și dezvoltarea agriculturii ecologice.
În Republica Moldova, în anul 2005 a fost adoptată o Lege care garantează sistemul de certificare și armonizare cu cerințele UE, iar în anul 2018, la nivelul Uniunii Europene, a fost aprobat un nou Regulament în acest sens, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021.