Atât timp cât există școli românești în Transnistria, există și limba română

  • 28 August 2015 11:59
Atât timp cât există școli românești în Transnistria, există și limba română

Atât timp cât există școlile românești în regiunea transnistreană, există și limba română, afirmă Eleonora Cercavschi, directoarea liceului ”Alexandru cel Bun” din Grigoriopol, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău.

Anul acesta s-au înscris 11 elevi în clasa întâi a liceului cu predare în limba română, iar numărul total al elevilor se ridică la 150, a declarat Eleonora Cercavschi. Potrivit ei, copiii și părinții acestora dau dovadă de eroism pentru faptul că au ales să studieze la liceul ”Alexandru cel Bun”. Totodată, directoarea instituției și-a exprimat nemulțumirea față de decizia Guvernului de la Chișinău de a permite în continuare admiterea la studii superioare a celor care absolvesc 11 clase în școlile din regiunea transnistreană.

”Dacă Guvernul Republicii Moldova nu ar face concurența asta care continuă de atâția ani – înscrierea după 11 clase a copiilor din Transnistria. Acest gest urât din partea Guvernului a dus la micșorarea numărului copiilor din școlile românești din regiunea transnistreană”, a declarat Eleonora Cercavschi.

Eleonora Cercavschi a mai vorbit despre dosarul câștigat la CEDO împotriva Federației Ruse, care până în prezent nu executat decizia Înaltei Curți, dar și despre relațiile tensionate cu administrația de la Tiraspol și modul în care încearcă să le facă față.

Interviul realizat de colega noastră, Ina Guțu, va putea fi ascultat integral în cadrul unui program special, pe 31 august, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău