Atacurile din Noua Zeelandă: Australianul acuzat de crimă intenționa să continue măcelul

  • 16 Martie 2019 09:09
Atacurile din Noua Zeelandă: Australianul acuzat de crimă intenționa să continue măcelul

Principalul suspect în cazul celui mai groaznic atac armat în masă pe timp de pace din Noua Zeelandă intenționa să continue masacrul dacă n-ar fi fost prins de poliție, a declarat sâmbătă premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern, informează Reuters.

"Infractorul era în mișcare, iar în vehiculul în care era au fost găsite alte două arme de foc și în mod absolut intenția sa era aceea de a continua atacul" a declarat Ardern reporterilor din Christchurch.

Suspectul, identificat drept Brenton Harrison Tarrant, un cetățean australian în vârstă de 28 de ani, a fost acuzat sâmbătă de crimă, într-o primă apariție în fața instanței, deși este posibil să i se aducă și alte acuzații.

"Nu pot dezvălui complet în acest moment informațiile, dar este clar că în acest atac teribil au fost prinși copii mici", a declarat Ardern referitor la victimele atacului. 

În cămașa albă rezervată deținuților și cu cătușe, fostul instructor de fitness și militant asumat de extremă-dreaptă a ascultat impasibil acuzațiile ce i-au fost aduse. El nu a solicitat să fie eliberat pe cauțiune și va rămâne în închisoare până la următoarea apariție în fața instanței, prevăzută să aibă loc pe 5 aprilie, relatează Agerpres.

Accesul publicului la audiere ce a avut loc la Tribunalul districtual din Christchurch a fost restricționat ca urmare a riscului sporit de securitate.

"Deși se confruntă în prezent cu o singură acuzație, îi vor fi aduse și altele", a declarat comisarul de poliție Mike Bush, precizând că detalii despre aceste acuzații vor fi comunicate cât de curând posibil, potrivit dpa.

Anterior, premierul Jacinda Ardern precizase în cadrul unei conferințe de presă că atentatorul deținea permis de armă din noiembrie 2017 și cumpărase două arme semi-automate și trei puști, dintre care două de vânătoare.

Ardern a declarat că suspectul a călătorit în întreaga lume și nu era rezident pe termen lung în Noua Zeelandă. Ea a mai spus că cetățeanul australian a călătorit sporadic în Noua Zeelandă, unde a rămas pentru o perioadă variată de timp."Nu l-aș descrie ca pe un rezident pe termen lung" a adăugat ea, conform Reuters.

"Simplul fapt că (...) acest individ a dobândit un permis și a achiziționat arme de acest tip mă determină să spun că oamenii vor dori ca acest lucru să se schimbe și mă voi angaja în acest sens", a afirmat premierul neo-zeelandez, care a anunțat intenția de a schimba legislația referitoare la deținerea de arme, potrivit AFP.

Jacinda Ardern a mai precizat că s-au înregistrat tentative de atacuri în 2005, 2012 și 2017 și a precizat că ar trebui avută în vedere interzicerea deținerii de arme semi-automate.

Premierul a mai confirmat că atât atacatorul cât și cei doi complici prezumtivi care au fost arestați, în circumstanțe despre care poliția nu a furnizat informații, nu se aflau în vizorul serviciilor de informații.

"Nu erau supravegheați nici aici, nici în Australia", a asigurat Jacinda Ardern, care a adăugat că este în curs o anchetă asupra acestui aspect al tragediei.

Noua-Zeelandă a înăsprit condițiile de deținere a armelor semi-automate în 1992, la doi ani după ce un bolnav psihic a ucis 13 persoane la Aramoana, pe insula de sud a țării. Cu toate acestea, este suficient să ai peste 16 ani pentru a solicita un permis de armă standard, după participarea la sesiuni de instruire în materie de securitate. Documentul permite cumpărarea și utilizarea, fără control, a unei arme.

Poliția urbană din Noua-Zeelandă nu este înarmată. Unități înarmate ale forțelor speciale sunt cele care intervin atunci când este cazul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:1,54 m/s
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău