Atacuri asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalațiile petroliere și de gaz

  • 20 Martie 2022 13:29
Atacuri asupra Arabiei Saudite. Rebelii din Yemen au vizat instalațiile petroliere și de gaz

Rebelii din Yemen au lansat duminică dimineața o serie de atacuri cu drone și rachete asupra Arabiei Saudite. Atacurile au vizat o uzină de gaz natural lichefiat, o uzină de desalinizare a apei, o instalație petrolieră și o centrală electrică, a anunțat presa saudită de stat.

Atacurile nu au provocat victime, a precizat coaliția militară condusă de Arabia Saudită care luptă în Yemen. Totuși, rachetele au avariat vehicule civile și locuințe din zonă, scrie digi24.ro.

Este cea mai recentă escaladare a atacurilor transfrontaliere ale rebelilor asupra Arabiei Saudite, în condițiile în care negocierile de pace sunt în impas, iar conflictul care a devastat o mare parte din Yemen din 2015 continuă.

Atacurile asupra infrastructurii de energie vin într-un moment în care prețurile la combustibili cresc vertiginos. Referința internațională a petrolului, petrolul Brent, a oscilat duminică la peste 107 dolari, după ce aproape a atins un vârf de 140 de dolari la începutul acestei luni.

Amploarea pagubelor nu este clară. Agenția oficială de presă saudită a postat diverse fotografii cu pompieri care sting flăcările, precum și cu mașini distruse și cratere în pământ care ar fi fost provocate de seria de lovituri cu drone și rachete balistice.

Recent, Consiliul de Cooperare al Golfului, cu sediul în Arabia Saudită, a invitat părțile beligerante din Yemen la discuții la Riad, cu scopul de a pune capăt războiului. Oferta a fost respinsă din start de rebeli, care au cerut ca negocierile să aibă loc într-o țară neutră.

Discuțiile de pace au eșuat când Houthis au încercat să captureze Marib, oraș bogat în petrol, unul dintre ultimele bastioane ale guvernului yemenit susținut de Arabia Saudită, potrivit Mediafax.

Războiul brutal din Yemen a izbucnit în 2015, după ce rebelii șiiți susținuți de Iran au cucerit capitala țării, Sanaa, și o mare parte din nord. Arabia Saudită, care se temea de o prezență iraniană la granița sa, a lansat împreună cu alte state arabe o campanie aeriană devastatoare pentru a-i alunga pe rebeli și a restabili guvernul recunoscut la nivel internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău