Atacuri armate în Atlanta: Violența împotriva asiaticilor ''trebuie să înceteze'', îndeamnă Obama

  • 17 Martie 19:13
Atacuri armate în Atlanta: Violența împotriva asiaticilor ''trebuie să înceteze'', îndeamnă Obama

Fostul președinte american Barack Obama a lansat miercuri un apel la "încetarea violenței împotriva asiaticilor", după un atac armat soldat cu opt morți, între care șase femei de origine asiatică, în trei saloane de masaj în regiunea Atlanta, sud-estul SUA, relatează AFP, preluat de Agerpres.


"Chiar dacă motivațiile atacatorului nu sunt încă stabilite, identitatea victimelor ilustrează o creștere îngrijorătoare a violenței împotriva asiaticilor, care trebuie să înceteze", a spus democratul pe Twitter, deplângând în același timp "epidemia de violențe cu armă de foc" din SUA.

"În timp ce noi ne batem împotriva pandemiei, am continuat să neglijăm epidemia de violențe cu arme de foc care durează de mai mult timp în America", scrie fostul președinte.

"Împușcăturile de ieri ne amintesc încă o dată în mod tragic că avem încă multe de făcut pentru a aplica legi care încadrează armele de foc și pentru a eradica ura și violența din societatea noastră", a continuat Barack Obama.

Opt persoane, între care șase femei de origine asiatică, au fost ucise marți în trei atacuri distincte cu focuri de armă în saloane de masaj din zona Atlanta, un suspect, presupus a fi la originea tuturor acestor violențe, fiind arestat după câteva ore, a anunțat poliția, citată de AFP și Reuters.

Primul atac a început la ora locală 17:00 la Young's Asian Massage în comitatul Cherokee, la aproximativ 65 de km nord de orașul Atlanta, soldându-se cu patru morți și un rănit, a declarat căpitanul Jay Baker, de la departamentul șerifului din comitatul Cherokee.

Două femei de origine asiatică figurează printre persoanele ucise în acest salon, precum și o femeie și un bărbat albi, a precizat el. Persoana rănită este de origine hispanică.

La Atlanta, capitala statului american Georgia, un al doilea atac a avut loc cu puțin timp înainte de ora locală 18:00 în salonul de masaj Spa Gold. Poliția alarmată pentru "un furt calificat în curs" a găsit la fața locului trei femei ucise, a declarat presei șefului poliției, Rodney Bryant.

Într-un alt spa, specializat în aromaterapie, o patra victimă, tot o femeie, a murit în urma unei răni de glonț, a precizat Rodney Bryant. Cele patru victime din Atlanta erau toate de origine asiatică.

Suspectul Robert Aaron Long, un tânăr alb de 21 de ani, a fost arestat în jurul orei locale 20:30 în comitatul Crisp, după o cursă de urmărire la peste 240 km de Atlanta.

 

El a afirmat că atacurile sale nu au avut o motivație "rasistă", a indicat poliția miercuri dimineața.

Rodney Baker a declarat pentru Reuters că anchetatorii au "convingerea intimă" că suspectul este autorul celor trei atacuri. Un comunicat distinct al Departamentului poliției din Atlanta afirmă că suspectul este la originea tuturor atacurilor, pe baza probelor furnizate de înregistrări video de la locul faptelor.

Aceste atacuri au intervenit într-un context de recrudescență a acțiunilor violente împotriva asiaticilor în SUA, alimentând temerea că magazinele gestionate de persoane de origine asiatică ar putea fi ținta atacurilor.

Potrivit unui raport al grupului care luptă împotriva discriminărilor Stop AAPI (Americani de origine asiatică și din insulele Pacificului), între martie 2020 și februarie 2021 aproape 70% din persoanele asiatică interogate au declarat că au fost victime ale hărțuirilor verbale și peste una din zece a afirmat că a fost agresată fizic.

Deși este uneori dificil de stabilit motivul xenofob al unui atac, numărul acestor crime aproape s-a triplat, trecând de la 49 la 122 anul trecut în cele mai mari 16 orașe americane, potrivit unui studiu al Center for the Study of Hate and Extremism.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
34,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:2,06 m/s
Thu
28
Fri
24
Sat
26
Sun
25
Mon
25

Curs oficial BNM 28 Iulie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2186 -0.0664
USD 17.9987 -0.0510
RON 4.3131 -0.0118
UAH 0.6695 0.0010
RUB 0.2441 0.0005
Arhivă Radio Chișinău