Atacul terorist de la Manchester ține primele pagini ale presei internaționale

  • 24 Mai 2017 08:38
Atacul terorist de la Manchester ține primele pagini ale presei internaționale

Atacul abominabil de la Manchester, soldat cu numeroși morți și răniți, în special tineri, ocupă, prin mărturii cutremurătoare și declarații de condamnare, primele pagini ale presei internaționale. 

"Solidaritate și indignare", titrează The Guardian, prezentând reacțiile liderilor din întreaga lume care și-au exprimat compasiunea față de Marea Britanie, dar și șocul și condamnarea față de ceea ce premierul britanic, Theresa May, citată de revista Mirror, numește un atac "de o lașitate bolnavă", comis de un atentator "degenerat" care a văzut "un spațiu înțesat de copii și tineri drept o ocazie de a comite un carnagiu". ''Societatea noastră nu poate avea niciun fel de toleranță pentru continuarea acestui măcel. Nu mai putem accepta niciun moment masacrarea de oameni nevinovați'', a subliniat președintele american Donald Trump, numindu-i pe teroriști niște "ratați malefici" cu o "ideologie scelerată", potrivit Business Insider. Papa Francisc și-a exprimat, la rândul său, solidaritatea "cu toți cei afectați de acest act de violență fără sens", spunând că se va ruga pentru cei răniți și sufletele celor morți, notează Radio Vatican. O condamnare dură a venit și din partea Consiliului Musulman din Marea Britanie, care potrivit The Sun, a catalogat atacul drept îngrozitor și criminal și și-a exprimat speranța că făptașii își vor primi pedeapsa "atât în viața de acum, cât și pe lumea cealaltă".

Liderii lumii promit de asemenea să-și unească eforturile pentru a combate terorismul. "Vom lucra împreună cu prietenii britanici împotriva celor care plănuiesc și execută astfel de atacuri inumane" asigură cancelarul german Angela Merkel, citată de The Local Germany, în timp ce noul președinte francez, Emmanuel Macron, dorește, potrivit Liberation, "să consolideze cooperarea europeană" împotriva terorismului. Și președintele rus Vladimir Putin i-a transmis premierului de la Londra "disponibilitatea de cooperare cu partenerii britanici în lupta împotriva terorismului - atât în cadru bilateral, cât și în cadrul amplelor eforturi internaționale", notează agenția rusă Tass. 

Atacul de la Manchester are impact și asupra turneului întreprins în Europa de Donald Trump, constată New York Times. Dacă inițial vizita în Europa era destinată prezentării modului în care viziunea sa "America înainte de toate" va afecta comerțul global, viitorul NATO și Uniunea Europeană, acum discuțiile cu liderii europeni vor fi dominate de securitatea în spațiile publice și de răspunsul lumii în fața extremismului, detaliază cotidianul american. Și summitul G7 de la sfârșitul săptămânii este afectat de atacul de la Manchester, constată La Stampa, explicând că cei șapte lideri ai celor mai puternice țări ale lumii vor dori să transmită un mesaj puternic și fără echivoc, mai ales că cinci din aceste țări au fost victimele unor atacuri foarte dure din partea terorismului jihadist.

Deocamdată Europa ia măsuri maxime de securitate în așteptarea președintelui american. Roma, primul popas pe pământ european al lui Trump, instaurează o stare de alertă, deși se afla deja la niveluri înalte de securitate, notează Il Giornale. Bruxelles-ul, unde Donald Trump va participa joi la summitul NATO, nu va lua măsuri suplimentare pentru că nivelul de securitate se afla deja la nivel maxim, scrie La Libre Belgique, explicând că au fost alocați 4.000 de polițiști care vor patrula pe străzile capitalei belgiene. În plus, liderii europeni i-au pregătit președintelui american o "reuniune NATO ospitalieră cu scopul de a-l impresiona", după cum notează New York Times, și de "a-i aminti cât de valoroasă este Alianța Nord-Atlantică", observă și The National. "După apelul făcut în Arabia Saudită pentru un efort reînnoit pentru a învinge "soldații răului", Donald Trump va căuta un sprijin suplimentar pentru campania sa împotriva terorismului mondial atunci când se va întâlni cu alți șefi de stat, la summitul NATO de la Bruxelles", iar "liderii europeni vor căuta o reafirmare a angajamentului Washingtonului față de alianța occidentală" explică The National. "Deși Trump și-a reconsiderat aprecierea anterioară din campanie, cum că NATO ar fi "învechită", ceilalți participanți la summit vor căuta o dovadă că puterea conducătoare a alianței este încă pregătită să le asigure securitatea", mai scrie cotidianul american.

Prima întâlnire a lui Donald Trump pe Bătrânul Continent va fi însă cea pe care o va avea miercuri dimineața cu Papa Francisc. Vizita se anunță a fi una foarte interesantă, după cum remarcă Il Giornale di Italia, deoarece Trump sosește la Vatican după ce a vândut Arabiei Saudite armament sofisticat de peste 100 de miliarde de dolari, sub pretextul de a-i apăra pe saudiți de un posibil atac din partea Iranului, în timp ce Suveranul Pontif a atacat constant și fără jumătăți de măsură piețele mondiale de armament pe care le consideră cei mai periculoși inamici ai păcii. În cadrul întâlnirii accentul se va pune pe "rolul vital al puterii soft a diplomației", notează Radio Vatican, subliniind că "nu toate problemele se pot rezolva printr-o politică dură". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău