Atacul Rusiei împotriva Republicii Moldova e mai mult decât un război anti-Vilnius

  • 20 Septembrie 2013 09:47
Atacul Rusiei împotriva Republicii Moldova e mai mult decât un război anti-Vilnius

REVISTA PRESEI DIN 20 SEPTEMBRIE

Fiecare al patrulea proiect de lege susținut de deputați promovează interese personale, contrare interesului public, relevă Ziarul Național. Adoptarea proiectelor cu „lobby” se face de obicei în baza înțelegerii „eu votez pentru inițiativa ta - tu pentru a mea”, se destăinuiesc aleșii poporului, dar niciunul dintre ei nu recunoaște că ar fi implicat în astfel de târguri. Publicația aduci aici exemplele deputaților Guma, „protectorul” țigărilor de import, Candu și interesele producătorilor de zahăr, Reidman și importatorii de mașini și alți deputați care își apără propriile afaceri în Parlament.

Ziarul Național mai dezvăluie că, în ajunul instituirii embargoului rusesc pentru vinurile moldovenești, deputați comuniști au „zburat” din țară. Potrivit unor surse din cadrul Partidului Comuniștilor, cel care a aterizat la Moscova pe 9 septembrie, cu o zi înainte de anunțarea embargoului, a fost deputatul comunist Grigore Petrenco. De asemenea liderul Vladimir Voronin, precum și deputatul Mark Tkaciuk au părăsit țara cu câteva zile înainte de embargo. La câteva zile de la interzicerea vinurilor moldovenești pe piața rusă, când Moscova anunța deja un posibil embargo și pentru fructele moldovenești, lua calea Moscovei fiul lui Vladimir Voronin, Oleg.

Constantin Tănase se întreabă în Timpul cum va proceda RM dacă embargoul nu va fi ridicat, dacă vor fi trimiși acasă muncitorii și se va închide robinetul la gaz? Potrivit autorului răspunsul e același: se va căciuli în fața lui Putin. Rusia lui Putin nu este „partenerul strategic” al RM, ci inamicul ei strategic. Constantin Tănase susține că a venit timpul ca să discutăm cu Rusia, stând în picioare, nu în genunchi.

Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chișinău că atacul Federației Ruse împotriva Republicii Moldova e mai mult decât un război anti-Vilnius. E începutul sfârșitului unei epoci, susține publicistul, care crede că Putin a dezlănțuit împotriva noastră războiul vinului și cel al ciocolatei împotriva Ucrainei pentru că simte cum îi fuge pământul de sub picioare.

Rebutate de ruși, băuturile noastre tradiționale sunt apreciate în străinătate. O confirmă în Adevărul de astăzi ambasadorii acreditați în R. Moldova.

Iurie Leancă, 100 de zile pe „golgota“ guvernării, titrează Adevărul. Urmând tradiția predecesorilor săi, la o sută de zile de la preluarea mandatului, premierul a ieșit în fața presei asigurând poporul că Guvernul și-a onorat angajamentele luate pe 30 mai. Dar mai e mult de lucru, a adăugat Iurie Leancă, iar experții îl încurajează „să-și ducă crucea“ și spun că proba de foc va fi summitul de la Vilnius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău