Atacul de la parada din Iran | Ambasadorii din Uniunea Europeană, convocați de autoritățile de la Teheran

  • 23 Septembrie 2018 09:51
Atacul de la parada din Iran | Ambasadorii din Uniunea Europeană, convocați de autoritățile de la Teheran

Iranul a convocat sâmbătă trei diplomați europeni, reprezentând Danemarca, Marea Britanie și Regatul Țărilor de Jos, după atacul din timpul unei defilări militare la Ahvaz (vest), soldat cu cel puțin 29 de morți, a indicat agenția oficială IRNA, preluată de AFP.

Ambasadorii danez și olandez și însărcinatul cu afaceri britanic au primit "puternicele proteste ale Iranului pentru faptul că țările lor adăpostesc unii membri ai grupului terorist care a comis atacul", a indicat un purtător de cuvânt al ministerului iranian de Externe, citat de IRNA.

"Este inacceptabil ca Uniunea Europeană să nu includă pe lista sa neagră membrii acestor grupări teroriste atât timp cât ei nu comit o crimă pe teritoriul european", a arătat diplomația iraniană.

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, care susține că răspunde astfel intervențiilor Iranului în regiune.

"Ambasadorii și-au exprimat profundul regret în ce privește incidentul și au promis să transmită guvernelor lor toate problemele ridicate", a mai arătat IRNA.

"Ei au exprimat totodată voința țărilor lor de a coopera cu Iranul pentru a-i identifica pe autori și a schimba informații", a adăugat agenția.

Atacul, soldat și cu 57 de răniți, dintre care unii în stare gravă, a fost unul din cele mai sângeroase din Iran în aproape opt ani.

Președintele Hassan Rohani, care se pregătea să plece la Adunarea Generală a ONU de la New York, a promis un răspuns "teribil".

Conform informațiilor difuzate de media iraniene, atacul, calificat drept 'terorist' de Teheran, a fost întreprins de un comando înarmat împotriva unei defilări militare la Ahvaz, capitala provinciei sud-vestice Khuzestan, cu populație majoritar arabă.

„Printre martiri se află o fetiță și un fost combatant care a fost ucis în scaunul său cu rotile”, a declarat generalul de brigadă Abolfazl Shekarchi, purtător de cuvânt al forțelor armate iraniene, la televiziunea de stat.

„Din cei patru teroriști, trei au fost trimiși în infern la locul atacului, iar al patrulea, care a fost rănit și arestat, a ajuns în infern la puțin timp din cauza rănilor grave”, a adăugat generalul, membru al Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice.

O grupare antiguvernamentală arabă, Rezistența Națională din Ahvaz, a revendicat atacul, printr-un purtător de cuvânt citat de Reuters. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău