Atac „excepțional prin densitatea sa” al Rusiei asupra Kievului. Ucraina susține că toate rachetele au fost doborâte, între care șase rachete hipersonice Kinjal

  • 16 Mai 2023 12:55
Atac „excepțional prin densitatea sa” al Rusiei asupra Kievului. Ucraina susține că toate rachetele au fost doborâte, între care șase rachete hipersonice Kinjal

Rusia a lansat în cursul nopții de luni spre marți un atac aerian de o intensitate „excepțională” asupra Kievului și altor regiuni ale Ucrainei, dar armata ucraineană declară că a doborât toate cele 18 rachete lansate de inamic, între care șase rachete hipersonice, relatează Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât la primele ore ale nopții trecute șase rachete hipersonice Kinjal, nouă rachete de croazieră Kalibr și trei rachete balistice, toate lansate de forțele ruse împotriva teritoriului ucrainean, într-unul dintre cele mai dense și mai variate atacuri de la începutul războiului, scrie G4Media.

„În jurul orei 03:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina dinspre nord, sud și est cu 18 rachete de diferite tipuri, de pe uscat, de pe mare și din aer”, au anunțat Forțele aeriene ucrainene într-un comunicat publicat marți.

„Cele 18 rachete au fost distruse de efectivele și sistemele de apărare antiaeriană ale Forțelor aeriene”, se arată în comunicat.

Deși Forțele aeriene nu au specificat zona din țară în care au fost distruse aceste rachete, explozii puternice s-au auzit în centrul Kievului la ora menționată în comunicat.

La Kiev s-a înregistrat cel de-al optulea atac aerian în această lună. Autoritățile municipale nu au raportat deocamdată pagube majore, dar au declarat că trei persoane au fost rănite după căderea fragmentelor de rachete doborâte. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a indicat că fragmente de rachetă au căzut pe teritoriul grădinii zoologice, transmite postul de televiziune local Kanal24.

„A fost un atac excepțional prin densitatea sa – un număr maxim de rachete de atac într-un interval de timp extrem de scurt”, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, în comentariile postate pe aplicația de mesagerie Telegram.

În afară de rachete, Rusia a lansat în cursul nopții trecute șase drone kamikaze Shahed și trei drone de recunoaștere asupra teritoriului ucrainean, care au fost de asemenea distruse de apărarea ucraineană.

Conform comunicatului, cele șase rachete Kinjal au fost lansate din aer de șase avioane MiG-31K. Până să primească primele sisteme de rachete Patriot din Olanda, Germania și SUA în luna aprilie, Ucraina nu avea capacitatea de a intercepta acest tip de rachete hipersonice.

Potrivit armatei ucrainene, Kievul a doborât pentru prima dată o rachetă Kinjal („Pumnal”, în limba rusă) la începutul lunii mai.

Cele nouă rachete de croazieră Kalibr au fost lansate de pe nave poziționate în Marea Neagră, în timp ce rachetele balistice, de tip S-400 și Iskander-M, au fost lansate de pe uscat.

După o pauză de câteva săptămâni, Rusia – care a declanșat o invazie în Ucraina în februarie 2022 – și-a reluat tactica loviturilor cu rachete cu rază lungă de acțiune la sfârșitul lunii aprilie.

În ultimele zile, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene aflate departe de linia frontului, probabil pentru a forța Kievul să consume muniția celor mai moderne sisteme antiaeriene ale sale, în timp ce Ucraina se pregătește să lanseze o contraofensivă pentru a încerca să recucerească teritoriile ocupate de armata rusă.

Sirenele de raid aerian au fost activate marți dimineață pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv la Kiev și în împrejurimile capitalei ucrainene, și au răsunat timp de aproape trei ore, potrivit Reuters și media locale.

‘Misiunea inamicului este de a semăna panică și a provoca haos. Cu toate acestea, în zona operațională Nord (inclusiv Kievul), situația este control complet’, a declarat generalul Serhii Naev, comandantul Forțelor întrunite ale armatei.

Racheta Kinjal este una din cele șase arme de ‘generație nouă’ prezentate de președintele Vladimir Putin în 2018, când liderul rus s-a lăudat că aceasta nu poate fi
doborâtă de niciunul dintre sistemele de apărare antirachetă din lume, amintește Reuters.

‘Activitatea apărării antiaeriene a fost extrem de reușită. Șase rachete Kinjal reprezintă un indicator impresionat în acest sens’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău