Atac cu rachete asupra aeroportului din Bagdad unde sunt dislocați soldați americani

  • 03 Mai 2021 08:59
Atac cu rachete asupra aeroportului din Bagdad unde sunt dislocați soldați americani

Două rachete au vizat duminică seară aeroportul din Bagdad, unde staționează soldați americani, al doilea atac de acest fel în zece zile, în contextul în care Washingtonul încearcă să reia dialogul cu Teheranul, ai cărui aliați din Irak revendică în mod regulat tiruri de rachete, notează Agerpres, care citează AFP.

Unul dintre cele două proiectile a căzut în vecinătatea bazei aeriene a aeroportului Bagdad, unde sunt staționate trupele coaliției antijihadiste conduse de Washington, a precizat un responsabil al serviciilor de securitate.

Al doilea a fost interceptat de sistemele de apărare C-RAM, bateriile antiaeriene instalate de americani pentru a-și proteja oamenii în Bagdad și în Kurdistanul irakian după zeci de atacuri cu rachete, a continuat responsabilul sub acoperirea anonimatului.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată, dar Washingtonul acuză în mod regulat grupurile armate irakiene apropiate Iranului, o mulțime în Irak, că îi vizează trupele și diplomații la Bagdad și pe diverse baze militare care se află în întreaga țară.

În total, circa treizeci de atacuri, cu bombe sau rachete, au vizat convoaiele logistice irakiene ale coaliției, baze care adăpostesc soldați americani sau reprezentanțe diplomatice americane de la venirea la putere la sfârșitul lunii ianuarie a lui Joe Biden.

Din cauza lor, doi contractori străini, un contractant irakian și opt civili irakieni au fost uciși.

Zeci de alte salve de rachete i-au vizat pe americani din toamna anului 2019 sub administrația Donald Trump, înregistrându-se morți și răniți.

La jumătatea lui aprilie, atacurile au depășit un nou prag: pentru prima dată, facțiunile irakiene pro-iraniene au efectuat un atac sinucigaș cu dronă asupra unei baze care adăpostea americani pe aeroportul din Erbil, în regiunea kurdă din nordul țării.

În spatele atacurilor se află grupările pro-iranieni

Tirurile sunt uneori revendicate de mici grupări obscure, în realitate aceleași grupuri armate pro-iraniene prezente de mult timp în țară, consideră experții, citând discursurile liderilor acestora care amenință regulat "să lovească mai des și mai puternic" cei 2.500 de soldați americani staționați încă în Irak.

În ultimele luni, liderii al-Hashd al-Shaabi, o coaliție a foștilor paramilitari pro-iranieni integrați în prezent în rândul trupelor irakiene, au continuat să amenințe Statele Unite cu ce este mai rău.

Uneori, spun experții, spre marea nemulțumire a Teheranului care urmărește detensionarea situației pentru a reveni la acordul din 2015 cu Statele Unite privind programul său nuclear.

Iranul folosește două instrumente în Irak: diplomația - unii dintre responsabilii săi s-au întâlnit acolo recent cu înalți responsabili saudiți, mari aliați ai Washingtonului, pentru a relua dialogul -, dar și amenințarea armată.

Frecvent, responsabili irakieni raportează AFP că oficiali de la Teheran folosesc milițiile ca instrument de șantaj în diferite negocieri, politice și economice, amenințând le vor da undă verde combatanților pro-Iran dacă Bagdadul nu abdică ori, dimpotrivă, să oprească atacurile, dacă Bagdadul este de acord.

La Viena, sunt în curs de desfășurare discuții pentru a încerca să relanseze acordul internațional privind programul nuclear iranian, pe fondul schimbării liderului de la Casa Albă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău