Atac al Stat Islamic asupra unei închisori din Siria: Noul bilanț este de 332 de morți (ONG)

  • 30 Ianuarie 2022 15:45
Atac al Stat Islamic asupra unei închisori din Siria: Noul bilanț este de 332 de morți (ONG)

Atacul grupării Stat Islamic (SI) asupra unei închisori din nord-estul Siriei și luptele în care se înfruntă jihadiștii și forțele kurde s-au soldat cu 332 de morți de pe 20 ianuarie, potrivit unui nou bilanț anunțat duminică de Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), relatează AFP, potrivit Agerpres.

Noi înfruntări sporadice au avut loc sâmbătă între forțele kurde, sprijinite de trupe americane, și membri ai SI care nu au fost încă prinși în apropiere de închisoarea Ghwayran, unde cel puțin 3.500 de jihadiști de diferite naționalități erau deținuți în orașul Hassakeh, potrivit ONG-ului.

OSDO a anunțat duminică că atacul de la 20 ianuarie, cel mai important al SI de la înfrângerea sa în urmă cu trei ani, și luptele care au urmat, s-au soldat cu 332 de morți, între care 246 de jihadiști, 79 de membri ai forțelor kurde și șapte civili.

Creșterea numărului de morți se explică prin descoperirea a noi cadavre în timpul operațiunilor de căutare care au avut loc după pătrunderea forțelor kurde în clădirile închisorii și în cartierele adiacente, potrivit OSDO.

Directorul ONG-ului, Rami Abdel Rahman, a precizat că aceste cadavre au fost descoperite în interiorul și în împrejurimile penitenciarului, situat într-o regiune aflată sub controlul administrației semiautonome kurde.

OSDO estimează că bilanțul va continua să crească pe măsură ce noi cadavre sunt descoperite și din cauza faptului că numeroși combatanți kurzi au fost răniți grav.

Rami Abdel Rahman a vorbit, în baza unor "informații confirmate", despre descoperirea a 22 de noi cadavre, care nu au fost totuși identificate.

Sâmbătă, un cameraman al AFP a văzut cadavre, probabil ale unor membri SI uciși în lupte, depuse unele peste altele într-un camion.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor democratice siriene (FDS, dominată de combatanți kurzi), Farhad Shami, a declarat că trupurile vor fi îngropate în sectoare "izolate" controlate de forțele kurde.

Forțele kurde au reobținut controlul asupra închisorii și sute de jihadiști, între care deținuți care au fugit și atacatori, s-au predat sau au fost arestați, potrivit OSDO.

Însă zeci de membri ai SI s-au baricadat în partea de nord a închisorii, "care este dificil de vizat din aer sau de ajuns pe cale terestră", notează OSO.

Farhad Shami a avertizat că dacă aceștia nu se predau kurzii iau în calcul o soluție "militară".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău