AstraZeneca afirmă că analiza sa după vaccinarea a 17 milioane de persoane cu vaccinul anti-COVID-19 nu relevă un risc crescut de tromboze

  • 15 Martie 2021 08:35
AstraZeneca afirmă că analiza sa după vaccinarea a 17 milioane de persoane cu vaccinul anti-COVID-19 nu relevă un risc crescut de tromboze

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat că a încheiat duminică o analiză a procesului de vaccinare cu serul anti-COVID-19 pe care l-a produs și nu a descoperit vreo dovadă a unui risc crescut de formare de cheaguri sanguine la persoanele inoculate cu acest vaccin, pe care mai multe țări europene l-au suspendat în urma semnalării unor cazuri de tromboză suspecte.

''O analiză atentă a tuturor datelor de siguranță în urma vaccinării a peste 17 milioane de persoane în Uniunea Europeană și în Regatul Unit cu vaccinul COVID-19 AstraZeneca nu a relevat nicio dovadă asupra unui risc crescut de embolism pulmonar, tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie în niciun grup definit de vârstă, gen, lot sau într-o țară anume'', afirmă compania farmaceutică într-o declarație citată de Reuters și DPA.

''Numărul cazurilor de cheaguri sanguine raportate în acest grup (de 17 milioane de persoane) este inferior sutelor de cazuri care ar fi așteptate să survină în rândul populației generale'', notează în aceeași declarație Ann Taylor, Chief Medical Officer la AstraZeneca.

''Natura pandemiei a condus la o atenție sporită asupra cazurilor individuale și în raportarea evenimentelor legate de vaccinare noi mergem dincolo de practicile standard de monitorizare a siguranței medicamentelor autorizate, pentru a asigura siguranța publicului'', mai menționează AstraZeneca în anunțul său.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi ''continuarea administrării'' vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, conform constatărilor instituției europene numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nefiind superior celui observat pe ansamblul populației, punct de vedere împărtășit vineri și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Aceste reacții survin după ce mai multe țări europene au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, sau numai a unor loturi cu acest vaccin, în urma semnalării mai multor cazuri de tromboze care au survenit în zilele următoare inoculării.

Astfel, Austria a suspendat la începutul săptămânii administrarea vaccinurilor dintr-un lot AstraZeneca, după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge). Un alt lot a fost suspendat ulterior de Italia, după decesul a doi bărbați din Sicilia care au fost vaccinați recent cu acest ser, încă un lot fiind suspendat duminică de regiunea italiană Piemont în urma unui alt deces suspect.

Din cauza unor temeri similare privind posibile formări de cheaguri de sânge, pe parcursul săptămânii mai multe țări europene au decis suspendarea administrării vaccinului AstraZeneca, respectiv Danemarca, Norvegia, Islanda, Bulgaria și Irlanda.

În schimb, alte state care folosesc vaccinul afirmă că nu s-au confruntat cu astfel de probleme. Spania, de pildă, a precizat joi că în această țară nu au fost semnalate cazuri suspecte de formare a unor cheaguri de sânge corelate cu administrarea vaccinului AstraZeneca.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău