ANRE va examina astăzi proiectul privind noua Metodologie de calcul și de stabilire a prețurilor la produsele petroliere

  • 14 Iunie 2021 09:10
ANRE va examina astăzi proiectul privind noua Metodologie de calcul și de stabilire a prețurilor la produsele petroliere

Astăzi va avea loc ședința publică la care va fi examinat proiectul de hotărâre privind aprobarea noii Metodologii de calcul și de stabilire a prețurilor la produsele petroliere, anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

În ultimele 6 luni, în Republica Moldova benzina s-a scumpit cu 33% sau cu peste 5 lei litrul. Subiectul a fost discutat și la Consiliul Suprem de Securitate, iar președinta Maia Sandu, dar și deputații din opoziție au denunțat unele acțiuni concertate ale unor comercianți de carburanți la creșterea prețurilor. La sfârșitul lunii martie, Președinția a depus un denunț la Procuratura Generală în privința înțelegerilor de cartel pe piața de carburanți.

Recent, președinta Maia Sandu a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit noii metodologii de calcul, ANRE va stabili, în funcție de fluctuațiile de pe piața internațională, prețuri plafon pentru benzină și motorină pe care petroliștii nu vor avea voie să le depășească.

Pe de altă parte,  importatorii de petrol au amenințat că vor fi nevoiți să întrerupă comercializarea carburanților în cazul în care se va insista pe plafonarea prețurilor la benzină și motorină și că R. Moldova s-ar putea confrunta cu o criză energetică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău