Astăzi se împlinesc 75 de ani de la Convențiile de la Geneva

  • 12 August 14:26
Astăzi se împlinesc 75 de ani de la Convențiile de la Geneva

Convențiile de la Geneva împlinesc astăzi, pe 12 august, 75 de ani. Ratificate la nivel universal, acestea formează nucleul dreptului internațional umanitar (DIU), care reglementează desfășurarea conflictelor armate pentru a păstra un grad de umanitate chiar și în cele mai grele condiții de război, transmite Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

DIU este expresia formală a unor valori umane universal împărtășite și profund înrădăcinate. De-a lungul istoriei, cu greu a existat un război care să nu aibă anumite reguli privind desfășurarea ostilităților și protecția persoanelor aflate în pericol, cum ar fi deținuții, copiii sau răniții și bolnavii.

Practicile de război din timpurile străvechi reflectă diferitele tipuri de norme internaționale de război în vigoare în prezent: norme care disting tipurile de inamici; norme care descriu limitările legate de persoane, timp, loc și metode de desfășurare a războiului; și chiar norme care interzic războiul în totalitate. Numeroase texte antice conțin norme care pledează pentru limitarea modului în care sunt purtate războaiele, reflectând caracterul universal și durabil al principiilor DIU.

ICRC este gardianul Convențiilor de la Geneva, dar nu poate impune DIU statelor care nu doresc acest lucru și nici nu este un arbitru între părțile la un conflict. Mai degrabă, este un element al unui ecosistem conceput pentru a opri încălcările DIU. Pentru ca DIU să producă efecte depline, părțile trebuie să consimtă și să faciliteze acțiunile de ajutor, așa cum sunt obligate din punct de vedere juridic să facă. ICRC face apel la toate părțile implicate într-un conflict să respecte DIU, deoarece acesta li se aplică în egală măsură, indiferent de motivele conflictului sau de acțiunile oricăreia dintre ele.

Ceea ce auzim cel mai des la știri sunt cazurile în care DIU - dreptul războiului - nu este respectat. Crimele de război sunt comise în fiecare zi nesancționat. Ne confruntăm cu utilizarea copiilor-soldați, cu atacuri nediscriminatorii asupra civililor și cu maltratarea deținuților. Aceste încălcări sunt întotdeauna inacceptabile și trebuie condamnate, eradicate și urmărite penal.

Tratatele internaționale care fac parte din legile războiului au salvat nenumărate vieți. Tratatele care interzic și limitează utilizarea armelor au prevenit uciderea și mutilarea fără discernământ a civililor. S-a dovedit că aceste tratate funcționează chiar dacă statele puternice care dețin sau utilizează astfel de arme nu sunt semnatare. Numărul victimelor cauzate de munițiile cu dispersie este în scădere accentuată, iar semnatarii au distrus în mod colectiv 99% din totalul stocurilor mondiale de muniții cu dispersie de la adoptarea Convenției privind munițiile cu dispersie.

Respectarea DIU ajută la revenirea la situație de pace. DIU a fost creat pentru a împiedica războaiele să devină și mai feroce și pentru a facilita revenirea la situație de pace.

„Atunci când DIU este respectat, sunt salvate vieți, spitalele și școlile rămân deschise, piețele pot funcționa și reconcilierea după conflict devine mai ușoară,” a declarat Mirjana Spoljaric, președintele ICRC.

După 75 de ani, este timpul să facem din DIU o prioritate politică. Într-o lume divizată, există o forță potențială incredibilă în faptul că fiecare stat a decis că limitarea costului uman al războiului este obligația sa legală. Umanitatea este un principiu universal, iar acest consens unic trebuie îmbrățișat, nu dat la o parte. Aceste reguli rămân la fel de relevante astăzi ca întotdeauna.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău