Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cele mai dureroase și tragice evenimente din istoria basarabenilor – deportările din noaptea de 5-6 iulie 1949

  • 06 Iulie 2021 08:14
Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cele mai dureroase și tragice evenimente din istoria basarabenilor – deportările din noaptea de 5-6  iulie 1949

Operațiunea IUG a început în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, la ora 2 de dimineață și a durat până la ora 8 seara a zilei de 7 iulie.

După ce în iunie 1941 au fost ridicați și strămutați în Siberia în jur de 20 mii de basarabeni, peste câțiva ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, același destin îl au peste 35 mii de basarabeni, dintre care aproape 12 mii erau copii.

În cadrul operațiunii IUG (Sud), pusă la cale de Moscova, femei, copii, bătrâni pașnici au fost ridicați cu forța în toiul nopții, încărcați în vagoane pentru vite și duși în locuri îndepărtate la moarte sau robie.

Arestările s-au făcut noaptea cu forțele soldaților veniți în sate cu mașinile. Unii cetățeni care au încercat să scape cu fuga au fost împușcați. Gospodarii arestați împreună cu familiile lor, cu copiii, cu bătrâni, fără a li se permite să ia rezerve cu ei, au fost urcați cu forța în vagoane pentru vite și duși.

Toate bunurile - casele, utilajul țăranilor deportați - au fost transmise colhozurilor, iar o parte din ele au fost furate, vândute de către organele financiare ale raioanelor respective. Multe din aceste edificii au fost oferite ofițerilor care erau aici în NKVD, nomenclaturii etc. Mulți dintre gospodarii deportați nu au mai revenit în patrie, au fost împușcați pe drum, au murit de foame, de boli, de durere sufletească, de muncă peste puterile lor.

Conform datelor oficiale, în ziua de 6 iulie 1949, au fost deportate în Siberia 11.293 de familii din Moldova sau peste 35 mii de oameni. Sursele neoficiale afirmă că aceste cifre nu reflectă întreaga proporție a dramei moldovenilor, deoarece numărul victimelor deportărilor a fost calculat reieșind din 3 membri ai familiilor. Se știe, însă, că au fost ridicate familii cu 7-8 și chiar 14 copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău