Astăzi se împlinesc 32 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. „Trei decenii de rezistență, misiune și renaștere spirituală”

  • 19 Decembrie 2024 13:37
Astăzi se împlinesc 32 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. „Trei decenii de rezistență, misiune și renaștere spirituală”

Astăzi, 19 decembrie 2024, se împlinesc 32 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, un eveniment de o importanță istorică și duhovnicească majoră pentru clerul și credincioșii români de pe teritoriul dintre Prut și Nistru. Decizia reactivării a fost luată în cadrul Adunării Eparhiale de la Chișinău, fiind consfințită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 19 decembrie 1992.

Mitropolia Basarabiei, autonomă, de stil vechi și cu reședința la Chișinău, a fost reafirmată ca parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Române, subliniind continuitatea canonică și istorică a acestei structuri eclesiastice. În același context, Preasfințitul Părinte Petru Păduraru, Episcop de Bălți, a fost ales locțiitor de mitropolit, un pas definitoriu în renașterea vieții religioase din Basarabia.

Anul 2025: Centenarul Patriarhiei Române și al Mitropoliei Basarabiei

Anul viitor, 2025, marchează un moment cu totul deosebit pentru Biserica Ortodoxă Română, fiind centenarul Patriarhiei Române și al Mitropoliei Basarabiei. Această dublă aniversare nu doar că subliniază legătura indisolubilă dintre credința și identitatea națională, ci oferă și un prilej de recunoștință față de toți cei care au contribuit la renașterea spirituală și culturală a Basarabiei.

Clerul Mitropoliei Basarabiei, sub purtarea de grijă și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a desfășurat o activitate jertfelnică demnă de toată aprecierea. Cei doi episcopi ai Mitropoliei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, s-au remarcat prin râvna lor în slujirea pastoral-misionară, administrativă și culturală. Sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolia a reușit să depășească numeroase provocări și greutăți, menținând unitatea și continuitatea eclesială.

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei în 1992 și tot ceea ce s-a realizat până astăzi sunt rodul perseverenței, credinței și dragostei jertfelnice față de Dumnezeu și de neam. Este o lucrare a harului dumnezeiesc, dar și a oamenilor dedicați, iubitori de adevăr, care nu au cedat niciodată în fața încercărilor.

Contribuția intelectualilor și a oamenilor de cultură

Alături de slujitorii altarului, un rol deosebit l-au avut intelectualii, oamenii de cultură și cercetătorii, care au susținut constant Biserica Ortodoxă Română din Basarabia. Prin activitatea lor, aceștia au contribuit semnificativ la redeșteptarea sentimentului național și a identității românești, reamintind poporului de rădăcinile sale spirituale și culturale.

Această colaborare între Biserică, clerici, intelectuali și credincioși a fost o forță unificatoare, care a permis Basarabiei să își păstreze identitatea în vremuri ostile. Este un exemplu de solidaritate creștinească care demonstrează că adevărata unitate se construiește pe valori comune, pe credință și pe iubirea față de neam.

Continuitate și misiune

După 32 de ani de la reactivare, Mitropolia Basarabiei rămâne mărturia continuității canonice și eclesiale românești, al fidelității față de valorile ortodoxe și al misiunii de a sluji atât lui Dumnezeu, cât și poporului binecredincios. Cu ocazia acestui moment aniversar, Mitropolia Basarabiei își reafirmă angajamentul de a păstra vie moștenirea credinței strămoșești și de a lucra neîncetat pentru binele duhovnicesc și cultural al Basarabiei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău