Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX

  • 27 Iulie 2021 08:00
Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX

La 27 iulie 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Eugeniu Coșeriu, unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX.

Născut în comuna Mihăileni, județul interbelic Bălți, România, decedat pe 7 septembrie 2002 la Tubingen, Germania,   Eugeniu Coșeriu a fost membru de Onoare al Academiei Române și al Academiei de Științe din Moldova, și  Doctor Honoris Causa a numeroase universități din lume. A cunoscut circa 40 de limbi, a vorbit și a scris în 11 limbi, a publicat peste 50 de volume și sute de articole în italiană, spaniolă, germană, franceză, engleză și, desigur, în română. 

Eugeniu Coșeriu a revenit în Republica Moldova pentru prima dată în 1991, după jumătate de secol de exil, și s-a inclus în mișcarea de eliberare națională a românilor basarabeni, contribuind la elucidarea complicatelor și complexelor probleme ale limbii române.  

În memoria ilustrului om de știință și de cultură, revista „Limba Română” de la Chișinău a lansat recent o ediție specială Eugeniu Coșeriu - 100, pe care o propunem spre lectură și ascultătorilor postului nostru de Radio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău