VIDEO | Astăzi, în România, este marcată Ziua Marinei

  • 15 August 2020 09:33
VIDEO | Astăzi, în România, este marcată Ziua Marinei

Ziua Marinei Române este sărbătorită în fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creștină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

Tradiția sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria - Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare națională.

Potrivit site-ului www.navy.ro, Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul Crucișătorului ''Elisabeta'', printr-un Te-Deum oficiat în prezența ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ''Delfinul''. 

În 1945, această zi festivă a fost marcată și la București, unde s-a bucurat de prezența membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziției Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din București, dar și la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României și ale Națiunilor Unite.

 În perioada 1949-1953, Ziua Marinei a însemnat, de fapt, marcarea Zilei Flotei URSS, în ultima duminică din luna iulie, diminuarea ceremonialului, ca semnificație, fiind determinată de intenția conducerii de atunci de a schimba data sărbătorii. Conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naționale nr. 309 din 29 august 1953, începând cu anul 1954, s-a celebrat Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române în prima duminică a lunii august. Decretul nr. 309/1953 a fost abrogat prin Decretul nr. 203/1960, care stipula sărbătorirea Zilei Marinei Republicii Populare Române, ca sărbătoare militară și populară, tot în prima duminică a lunii august. 

 Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 382 din 28 septembrie 2004, a fost abrogat Decretul Marii Adunări Naționale nr. 203/1960. 

 Potrivit prezentei legi, Ziua Marinei Române se sărbătorește anual, pe data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă și militară, marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradițiilor poporului român, precum și prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Administrației și Internelor.

Anul acesta, Statul Major al Forțelor Navale continuă tradiția sărbătoririi Zilei Marinei Române, manifestările fiind adaptate noilor condiții impuse de contextul pandemiei provocată de noul coronavirus SARS CoV-2, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN) din 12 august 2020. Spre deosebire de anii trecuți, ediția din acest an a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înființarea Forțelor Navale Române și se va desfășura, cu precădere, în mediul online, în perioada 5-15 august, însă vor fi planificate și defilări ale navelor pe mare și pe Dunăre, la Constanța, la Brăila și la Tulcea, potrivit aceluiași comunicat.

Sâmbătă, 15 august, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanța la Midia, între orele 11,30-13,30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul, în intervalul orar 10,00-11,00, potrivit comunicatului de presă al MApN.    

Pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Navale au fost lansate, începând din 5 august, concursurile tematice "Marea în culori" (concurs de fotografie digitală) și "Ce fac Forțele Navale Române pentru tine?", precum și proiectele virtuale "Lecția de istorie", "Oameni în uniformă de marină" și "Portret de marinar, schimb de generații", oferind publicului posibilitatea de a interacționa și de a-i cunoaște mai bine pe marinarii militari.

Ziua tradițională a porților deschise s-a desfășurat tot în mediul online, la 9 august, când reprezentanții Marinei Militare Române au prezentat tururi virtuale în porturile Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, Ruxandra Bratu; editor: Liviu-Ioan Tatu).

Explicație foto: Manifestări dedicate Zilei Marinei Române, organizate la Constanța. (15 aug. 2019)

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău