Astăzi expiră termenul oferit de Centrala Electrică de la Cuciurgan

  • 15 Iulie 2015 18:24
Astăzi expiră termenul oferit de Centrala Electrică de la Cuciurgan

Astăzi expiră termenul de scadență de 15 zile, oferit de Centrala Electrică de la Cuciurgan companiei moldovenești ”Energocom”, pentru achitarea datoriilor la energia electrică contractată.

Chiar dacă au mai rămas doar ceva mai mult de 10 ore până la termenul limită, responsabilii din domeniu evită deocamdată să spună clar dacă Republica Moldova va beneficia în continuare de curent electric, sau vor fi operate reduceri de 40%, așa cum se anunța anterior.

Într-o comunicat oficial, publicat pe site-ul ”Gas Natural Fenosa” la finele lunii iunie, compania anunța despre posibile reduceri de până la 40%, începând cu 1 iulie, a curentului electric livrat populației, din cauza datoriilor pentru energia contractată de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. Pentru a evita o posibilă criză în sistemul energetic, compania a solicitat amânarea termenului de scadență până la 15 iulie, în eventualitatea aprobării de către ANRE a unor noi tarife la energia electrică, livrată consumatorilor, solicitare aprobată de furnizor.   

Contactat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al ”Gas Natural Fenosa”, Vasile Gribincea, a declarat că nu cunoaște nimic la acest subiect, menționând că responsabilitatea pentru contractarea energiei o poartă întreprinderea de stat ”Energocom”, iar ”Gas Natural Fenosa” doar o distribuie.

Reprezentații ”Energocom” nu au fost de găsit pentru a comenta situația care s-a creat.

În același timp,  șefa Dispeceratului Central de la ÎS ”Moldelectrica”, Svetlana Certovschih, a comunicat pentru Radio Chișinău că livrările de curent vor rămâne la parametrii normali cel puțin până la ședința ANRE, de pe 17 iulie, în care, cel mai probabil va fi aprobată o majorare a tarifului la electricitate.

Potrivit analistului economic, Ion Preașcă, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan nu este interesată de reducerea livrărilor către Republica Moldova, lucru ce ar afecta grav procesul tehnic de producere a energiei electrice. Un motiv în plus ar fi și faptul că Republica Moldova este unicul mare contractant al Centralei, iar o reducere a livrărilor i-ar crea probleme serioase întreprinderii.

”Gas Natural Fenosa” este cel mai mare furnizor de energie electrică din Moldova și  deservește circa 70 la sută din teritoriul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău