Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

  • 14 Iunie 2013 16:19
Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, vineri, 14 iunie, sute de voluntari și persoane publice au venit în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” din centrul Chișinăului pentru a dona sânge.

Unii dintre donatori au spus că fac acest lucru de zeci de ani și nu doar în cazuri de urgență, pentru a-și ajuta rudele sau apropiații. Potrivit autorităților, Republica Moldova dispune în prezent de rezervele necesare de sânge, dar e nevoie de mai mulți donatori voluntari sistematici. 

Numărul necesar de donații de sânge se ridică anual la 80 de mii în Republica Moldova și este acoperit integral, a subliniat directoarea Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Ludmila Cebotari. Totodată, a crescut numărul donatorilor voluntari sistematici, de la 30 la sută anul trecut, la 40 la sută, anul acesta.

În rândul format de dimineață în fața celor două puncte de colectare a sângelui din Grădina publică ”Ștefan cel Mare”, am întâlnit și câțiva donatori voluntari sistematici, care spun că le place să doneze sânge, cu gândul la necunoscuții pe care îi ajută, dar și la propria sănătate, care astfel se îmbunătățește.

După ce li s-a prelevat cantitatea necesară de sânge, donatorii au primit o pungă cu produse alimentare și un certificat care le oferă o zi liberă de la serviciu.

Potrivit ministrului Sănătății, Andrei Usatâi, instituțiile medicale din Republica Moldova sunt asigurate în permanență cu rezerve de sânge.

Centre de colectare a sângelui au fost amenajate astăzi în toate sectoarele Chișinăului. Potrivit medicilor, donarea de sânge este inofensivă sută la sută și nu prezintă pericolul de  infectare cu HIV/SIDA sau cu alte infecții. Donatori pot deveni persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, fără problem de sănătate și cu o greutate a corpului nu mai mică de 50 de kg. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:6,17 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău