Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

  • 02 Aprilie 2014 13:35
Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite printr-o decizie din 2009.

La Chișinău această zi este marcată printr-o  serie de manifestări menite să informeze publicul larg despre nevoile speciale ale persoanelor care suferă de afecțiunea respectivă, cum ar fi o expoziție de fotografii, mese rotunde, distribuire de materiale informative pe străzi, organizate de mai multe asociații de părinți, ONG-uri, instituții locale și naționale. 

Aliona Dumitraș este președinta Asociației Părinților cu Copii Autiști. Spune că pentru terapia băiețelului lor, acum în vârstă de 10 ani, cheltuie în medie între 1.000 și 3.000 de euro lunar. Și-au dat seama că micuțul, care acum este înscris într-o școală incluzivă din Chișinău, are anumite dificultăți la vârsta de trei ani.

Autismul este face parte dintr-o serie de tulburări de dezvoltare, ce apar în copilărie și se manifestă prin scăderea capacității copilului de a relaționa cu mediul și persoanele din jur. Poate fi depistat de la o vârstă fragedă, de către părinți, după anumite simptome după cum susține Veronica Fala, psiholog și terepeut comportamental, la Organizația Înțelegem Autismul.

Organizația Înțelegem Autismul a vernisat astăzi o expoziție de fotografie în care au fost surprinși mai mulți copii care suferă de această afecțiune, la care a participat și prima doamnă, Margareta Timofti.

Datele Ministerului Sănătății arată că în Republica Moldova suferă de probleme cu spectru autist aproximativ 180 de copii. În 2012, Ministerul Sănătății a introdus screeningul obligatoriu pentru depistarea autismului la copii de 1,5-2 ani.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău