Astăzi este inaugurat scutul antirachetă de la Deveselu

  • 18 Decembrie 2015 14:08
Astăzi este inaugurat scutul antirachetă de la Deveselu

Scutul antirachetă de la Deveselu este gata. Ceremonia de inaugurare va avea loc astăzi în prezența oficialilor români, americani și a reprezentanților NATO, transmite Digi24.

Construcția a început în 2013. Radarul și rachetele defensive vor putea fi folosite după ce militarii americani le vor testa timp de câteva luni.

Baza americană de la Deveselu este doar o mică parte din proiectul de apărare antirachetă. Scutul are rolul de a apăra America și aliații săi de rachete balistice lansate de inamici. Ca să poată funcționa, are nevoie de radare și de rachete performante care să le poată urmări și distruge pe cele ale inamicului.

Proiectul a presupus construirea a două baze terestre, una în România și alta în Polonia. Lor li se vor alătura nave de luptă poziționate în Marea Mediterană. În momentul în care radarele de ultimă generație aflate în Turcia și Marea Britanie vor identifica o rachetă trasă de inamic, atunci proiectilele defensive ale scutului vor fi lansate pentru a distruge ținta.

La Deveselu vor ajunge 44 de rachete, numite de specialiști - interceptori. Agenția Americană de Apărare Antirachetă a anunțat că a alocat 550 de milioane de dolari pentru realizarea lor.

Acești interceptori vor avea o autonomie de 500 de kilometri, pot să ajungă la o altitudine de 160 de kilometri și ating viteza de 9.600 de kilometri pe oră.

Baza de la Deveselu a fost inițial construită în 1952, cu bani veniți de la Uniunea Sovietică. Acolo s-au înregistrat și câteva premiere: aterizări ale avioanelor MiG 15 și primul zbor supersonic, cu un MiG 19.

De altfel, scutul este și subiectul unei dispute aprinse între Statele Unite și Rusia. Vestul și Alianța Nord-Atlantică privesc proiectul cu entuziasm. Ca pe o măsură eficientă de protecție în cazul în care potențialul inamic pornește un război cu rachete balistic. Rusia consideră că scutul de la Deveselu îi amenință securitatea și a lansat numeroase avertismente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău