Astăzi are loc ședința de constituire a noului Parlament al R. Moldova

  • 26 Iulie 2021 08:00
Astăzi are loc ședința de constituire a noului Parlament al R. Moldova

Noul Parlament se întrunește astăzi în prima sa ședință, după alegerile anticipate din 11 iulie.

Ședința de constituire a Parlamentului de legislatura XI-a va începe la ora 10:00 și va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 82 de ani.

La prima ședință, Președintele Curții Constituționale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.

După constituirea legală a Parlamentului se alege Președintele Parlamentului, vicepreședinții și se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracțiunile parlamentare, care funcționează în baza propriului regulament.

Parlamentul se consideră legal constituit din data primei ședințe a Legislaturii.

În conformitate cu rezultatele scrutinului parlamentar anticipat din 11 iulie, PAS va deține 63 de mandate de deputat, Blocul comuniștilor și socialiștilor - 32 de mandate, iar Partidul Șor va avea șase deputați în noul Parlament.

PAS, care are majoritatea în Parlament, a anunțat că va forma un nou guvern în cel mai scurt timp.

Președinta Maia Sandu a atenționat într-un mesaj că problemele sunt multe și complexe și că nu este timp de pierdut. Ea și-a exprimat speranța că noul Parlament va reuși să recupereze rapid încrederea cetățenilor în această instituție importantă prin decizii corecte și curajoase, care vor opri corupția și vor îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău