Astăzi a fost inaugurată expoziția ”Fabricat în Moldova”

  • 28 Ianuarie 2015 15:18
Astăzi a fost inaugurată expoziția ”Fabricat în Moldova”

Expoziția ”Fabricat în Moldova” inaugurată astăzi la Chișinău aduce în atenția consumatorilor mărfurile produse de către agenții economici locali.

Textile, produse din carne și de panificație, dulciuri și băuturi alcoolice fabricate în Republica Moldova pot fi găsite pe rafturile magazinelor de la noi, dar și pe cele din țările europene.

Unii dintre producătorii moldoveni utilizează metode de conservare a fructelor și legumelor care le păstrează calitățile gustative și nutritive. Între aceste produse se numără, de exemplu, fructele uscate sau dulciurile fabricate din ele, precum și legumele congelate.

Am venit cu produse autohtone: prune uscate în ciocolată și prune cu nucă în ciocolată, avem caise cu arahide și avem prune uscate fără sâmburi. Exportăm în România, în Iași. Toată lumea a fost plăcut impresionată de produsele noastre. Chiar așa ne și ziceau, că sunt foarte gustoase, a declarat un producător.

 Ne orientăm mai mult la export. În Republica Moldova, consumatorul probabil a rămas cu mentalitatea din Uniunea Sovietică, că produsele uscate sunt bune numai pentru grădiniță sau armată. Europa demult cunoaște lucrul acesta, consumatorul principal este Europa, ne spune un alt producător.

Ne ocupăm cu prelucrarea producției agricole și congelarea lor. E o metodă de preparare a bucatelor mai rapidă, ne-a spus un producător.

Republica Moldova continuă să fie un însemnat exportator de covoare, apreciate pentru calitatea lor, după cum afirmă reprezentanta unei companii, Maria Nicu.

Noi promovăm covoarele peste hotare. 90 la sută din producția fabricii merge la export. Lucrăm cu toate țările, în Moldova aproximativ 10 procente vindem. Întotdeauna avem colecții noi.

        În ce țări exportați?

Și în Germania exportăm, și în Japonia, Ucraina, România, Belgia, ne-a declarat Maria Nicu.

Totodată, companiile moldovenești de textile au reușit în ultimii ani să reorienteze consumatorul local spre hainele produse în Republica Moldova.

”Produsele noastre sunt foarte solicitate de către concetățenii noștri, ba mai mult, ei chiar sunt mândri că pot procura haine calitative la prețuri accesibile. Acesta este marele atu al companiei noastre”, a declarat un reprezentat al companiei.

Expoziția națională  „Fabricat în Moldova", se desfășoară la Centrul Moldexpo și se încheia pe 1 februarie. La eveniment participă peste 250 de agenți economici din toate regiunile țării.

Evenimentul va cuprinde și un amplu program de afaceri, concursurile „Marca comercială a anului", „Premiul pentru realizări în domeniul calității" „Medalia de aur a Expoziției Fabricat în Moldova", și va culmina cu „Gala businessului moldovenesc".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău