Astăzi, 4 aprilie, se dă startul primei ediții a proiectului cultural-educativ „Teatru pe roți”

  • 04 Aprilie 2023 12:43
0%
00:00:00
00:00:00

Astăzi, 4 aprilie, se dă startul primei ediții a proiectului cultural-educativ „Teatru pe roți”. Un proiect ce promovează activități cultural-educative cu scopul coeziunii și rezilienței în zonele rurale. Astfel, trei teatre din Chișinău vor susține spectacole pentru copiii și tinerii din 3 localități din Republica Moldova, în perioada 4 aprilie – 4 august. Este vorba despre Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Republican „Luceafărul” și Teatrul Laborator „Arta și gândul”. Instituțiile teatrale vor juca spectacole în satele Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, Horești, raionul Ialoveni și Camenca, raionul Glodeni. Mai multe ne spune coordonatoarea proiectului de la Centrul pentru resurse media, Corina Dușa într-un interviu oferit pentru Radio Chișinău.

Startul va fi dat astăzi, la ora 15:00, atunci când pe scena Casei de Cultură din satul Hîrbovăț din Anenii Noi vor urca actorii de la Teatrul „Alexei Mateevici” pentru a prezenta spectacolul „Destin” de Vladimir Beșleagă.

Din program mai fac parte piesele „Să le spunem pe nume”, în regia Luminița Țâcu (Teatrul „Alexei Mateevici”), „Păcală”, în regia lui Ion Jitari (Teatrul Republican „Luceafărul”) și „Cuiul lui Pepelea”, regia Eugen Matcovschi (Teatrul Laborator „Arta și gândul”).  

După spectacole, actorii de la teatrele menționate vor ține ateliere de dezvoltarea personală pentru copii, precum vorbitul în public, dicție, comunicarea non-verbală, promovarea artei teatrale, a spus coordonatoarea proiectului „Teatru pe roți”.

 „Copii din zona rurală au nevoie de cultură, de altfel și întrebarea pe care mi-o pun adesea: ce am fi fără cultură. Noi trebuie să mergem în localități în zona rurală anume, nu în centre raionale, în sate, unde să pregătim copiii – să vadă ce este artă, ce este cultură, ce este teatru pentru ei. Să se dezvolte să fie pregătiți pentru viitor, de aici a și venit ideea – să ne implicăm activ pentru copiii din zona rurală”, a spus Corina Dușa.

Proiectul își propune să faciliteze promovarea educației prin cultură a copiilor și să le ofere acestora șansa de a descoperi produsele culturale locale, a spus pentru Radio Chișinău Corina Dușa:

 „Este un proiect la prima lui ediție. Pentru noi a fost așa mai important ca satele pe care le-am selectat să aibă un spațiu, casa d cultură să ne asigure cu spațiu ca teatrele să își poată pregăti pentru recuzita spectacolului. Administrațiile publice au fost destul de deschise să mergem la ele în localitate, era important să avem conectate primăriile cu ONG-ul nostru, Centrul pentru resurse media, și teatrele care vor  evolua în cadrul proiectului , dar desigur ne propunem să mergem în toate localitățile rurale din țară. Acest proiect este util și necesar pentru toți copiii. Important să avem cât mai mult public, și subliniez că aceste spectacole sunt gratuite”.

Accesul la toate activitățile din cadrul proiectului este gratuit.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău