Astăzi, 30 august, este marcată Ziua internațională a persoanelor dispărute

  • 30 August 2022 08:45
Astăzi, 30 august, este marcată Ziua internațională a persoanelor dispărute

La data de 30 august a fiecărui an este marcată Ziua internațională a persoanelor dispărute.

Conform Declarației privind protecția tuturor persoanelor împotriva dispariției forțate, adoptată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 47/133 din 18 decembrie 1992 ca un ansamblu de principii pentru toate statele, dispariția forțată are loc atunci când: „persoanele sunt arestate, deținute sau răpite împotriva voinței lor sau private în alt mod de libertate de către funcționari ai diferitelor ramuri sau niveluri ale guvernului, sau de către grupuri organizate sau persoane private care acționează în numele sau cu sprijinul, direct sau indirect, consimțământul sau încuviințarea Guvernului, urmată de refuzul de a dezvălui soarta sau locul în care se află persoanele în cauză sau refuzul de a le recunoaște privarea de libertate, care plasează astfel de persoane în afara protecției legii."

La 21 decembrie 2010, prin adoptarea Rezoluției 65/209, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite și-a exprimat profunda îngrijorare față de creșterea fenomenului disparițiilor forțate în diferite regiuni ale lumii, ce presupune arestarea, detenția și răpirea de persoane împotriva voinței lor, dar și față de numărul tot mai mare de rapoarte cu privire la hărțuirea, maltratarea și intimidarea martorilor sau a rudelor persoanelor date dispărute. Aceste fapte reprezintă o încălcare deosebit de gravă a drepturilor omului și fac obiectul unei infracțiuni internaționale. În acest sens s-a decis declararea zilei de 30 august drept Ziua internațională a persoanelor dispărute. Această zi a fost marcată pentru prima dată în 2011, potrivit site-ului oficial al Organizației Națiunilor Unite, https://www.un.org/.

Atât Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale (în vigoare din 1 iulie 2002) cât și Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva disparițiilor forțate (adoptată de Adunarea Generală a ONU la 20 decembrie 2006 și intrată în vigoare în 23 decembrie 2010) califică aceste dispariții forțate drept crime împotriva umanității și oferă familiilor victimelor dreptul de a solicita despăgubiri și de a afla adevărul despre dispariția acestora, potrivit https://www.ohchr.org/.

Convenția internațională pentru protecția tuturor persoanelor împotriva disparițiilor forțate este un instrument crucial în lupta împotriva dispariției forțate: stabilește o definiție legală a dispariției forțate, care este obligatorie pentru statele părți; califică practica răspândită sau sistematizată a disparițiilor forțate drept "crime împotriva umanității"; interzice locurile de detenție secrete și întărește garanțiile procedurale legate de detenție; oferă familiilor și rudelor dreptul de a cunoaște adevărul despre soarta victimei. În același timp, Convenția se referă și la prevenție, întrucât acoperă implementarea mecanismelor de supraveghere și avertizare timpurie.

Până la 6 aprilie 2022, potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al ONU pentru Drepturile Omului, https://indicators.ohchr.org/, 68 de state membre ale sistemului ONU au semnat și ratificat convenția, 44 de state au semnat, iar 85 de state nu au întreprins nicio acțiune, transmite Agerpres.ro.

Dispariția forțată a fost folosită frecvent ca strategie de răspândire a terorii în societate și a devenit un fenomen global, nefiind limitat la o anumită regiune a lumii. Odată produs al dictaturilor militare, disparițiile forțate sunt folosite astăzi în situații complexe de conflict intern, în special ca mijloc de represiune politică a oponenților. O preocupare deosebită o reprezintă: hărțuirea continuă a apărătorilor drepturilor omului, a rudelor victimelor, a martorilor și a consilierilor juridici care se ocupă de cazurile de dispariție forțată; utilizarea de către state a activităților antiteroriste ca scuză pentru încălcarea obligațiilor lor; impunitatea încă răspândită pentru dispariția forțată. O atenție specială trebuie acordată, de asemenea, grupurilor specifice de persoane deosebit de vulnerabile, cum ar fi copiii și persoanele cu dizabilități. Sute de mii de oameni au dispărut în timpul conflictelor sau perioadelor de represiune în cel puțin 85 de țări din întreaga lume, potrivit https://www.un.org/.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău