Astăzi, 20 noiembrie, începe Cupa Mondială la fotbal

  • 20 Noiembrie 2022 10:28
Astăzi, 20 noiembrie, începe Cupa Mondială la fotbal

Cupa Mondială de fotbal din Qatar, prima care va avea loc în Orientul Mijlociu, va debuta cu meciul dintre reprezentativa țării gazdă și Ecuador, programat duminică, de la ora 18:00, pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa A, transmite AGERPRES.

De la desemnarea, la finele lui 2010, pentru organizarea acestui eveniment planetar, obținut spre surprinderea generală în defavoarea Statelor Unite, Qatarul a fost ținta constantă a numeroase critici privind acuzații de corupție, condițiile de muncă inumane pentru migranți, respectarea drepturilor femeilor și comunității LGBTQ+, precum și impactul asupra mediului.

Dar aceste acuzații au fost respinse categoric de autorități, care au subliniat că au reformat legile privitoare la muncă, precum și de organizatorii Cupei Mondiale, care au asigurat că membrii comunității LGBTQ+ vor fi găzduiți fără discriminare, în ciuda legilor care incriminează relațiile sexuale între persoane de același sex în această țară.

În aceste condiții, președintele FIFA, Gianni Infantino, a afirmat sâmbătă că se simte "arab", "gay", "muncitor migrant", criticând cu fermitate, în ajunul deschiderii Cupei Mondiale de fotbal, "lecțiile de morală" ale denigratorilor Qatarului care denotă, în opinia sa, "ipocrizie".

Turneul final din Qatar va fi ultimul pentru două nume de legendă, Lionel Messi (35 ani) și Cristiano Ronaldo (37 ani). Vor rata această ediție a Cupei Mondiale jucători de top precum Erling Haaland, Gianluigi Donnarumma, Mohammed Salah, deoarece Norvegia, campioana europeană Italia și Egiptul nu s-a calificat, în timp ce francezii Paul Pogba, Ngolo Kante, Karim Benzema și senegalezul Sadio Mane s-au accidentat, iar spaniolii Sergio Ramos și Thiago Alcantara au fost lăsați acasă.

Brazilia, echipa cu cele mai multe titluri mondiale (cinci) și una dintre favorite la câștigarea trofeului, este ultima care a sosit în Qatar, chiar sâmbătă.

Turneul final din Qatar, cu 32 de echipe, va avea 64 de meciuri, care vor fi găzduite de opt stadioane, urmând să se încheie pe 18 decembrie, cu finala de pe Lusail Stadium. Acest turneu final va fi ultimul cu 32 de echipe participante; din 2026, vor participa 48 de țări la CM găzduită împreună de SUA, Mexic și Canada.

Mascota oficială a turneului a fost dezvăluită la 1 aprilie 2022, în timpul extragerii fazei grupelor. Numele său este La'eeb, un cuvânt arab ce înseamnă "jucător super talentat". "La'eeb va fi recunoscut pentru spiritul lui tânăr. Împarte bucurie și încredere peste tot pe unde merge. La'eeb vine dintr-o lume paralelă, unde trăiesc mascotele turneului. Este o lume în care ideile și creativitatea formează personajele care trăiesc în mintea fiecăruia", a explicat FIFA pe site-ul oficial.

Mingea oficială a turneului final, "Al Rihla" ("călătorie", în limba arabă), realizată de Adidas, a fost prezentată la 30 martie 2022, menționează agenția EFE. Mingea este prima din istoria Cupei Mondiale fabricată exclusiv din vopseluri și cleiuri pe bază de apă.

Pentru prima oară, a fost lansată o coloană sonoră oficială completă a Cupei Mondiale FIFA, în loc de o singură melodie oficială. Prima melodie a albumului este "Haya Hayya (Better Together)", interpretată de Trinidad Cardona, Davido și Aisha, a doua este "Arhbo", cântată de Gims și Ozuna, iar cea de-a treia treia melodie fiind "Light The Sky", interpretată de Nora Fatehi, Manal, Rahma Riad și Balqees.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău