Astăzi, 1 noiembrie, în R. Moldova este marcată în premieră Ziua Națională a Radioului

  • 01 Noiembrie 2023 08:42
Astăzi, 1 noiembrie, în R. Moldova este marcată în premieră Ziua Națională a Radioului

În Rep. Moldova astăzi, 1 noiembrie, este marcată în premieră Ziua Națională a Radioului, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern săptămâna trecută, transmite Radio Chișinău.

Până acum, ziua radioului cu care se identifica, postul public de radio din Rep. Moldova, era legată de înființarea, la 30 octombrie 1930, la Tiraspol, în stânga Nistrului, a unui post sovietic de propagandă.

Însă, cu doi ani mai devreme, la 30 octombrie 1928, la ora 17.00, a început emisia oficială a postului de radio din București, perioadă în care actualul teritoriu al Rep. Moldova era în componența României.

„Alo, alo, aici Radio București, România!” a fost primul semnal al postului de radio din București, care ulterior s-a extins și a înființat la Chișinău, în data de 8 octombrie 1939, Radio Basarabia, precursorul Radio România Chișinău, post relansat oficial în Rep. Moldova, la 1 decembrie 2011, de către Societatea Română de Radiodifuziune.

Instituirea „Zilei Naționale a Radioului” derivă din recunoașterea rolului determinant al radioului în istoria și dezvoltarea Rep. Moldova, fiind și un prilej de sărbătoare națională pentru toți cei care s-au pus în slujba transmiterii valorilor pe calea undelor, se arată în nota de fundamentare a hotărârii Guvernului de la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău