Astăzi, se împlinesc 510 ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare

  • 02 Iulie 2014 21:23
Astăzi, se împlinesc  510  ani de la trecerea în eternitate a domnitorului Ștefan cel Mare

Ștefan cel Mare este considerat a fi cea mai emblematică figură pe care a avut-o Moldova medievală.

Cu această ocazie, primele persoane în stat, lideri politici și autoritățile municipaleau depus flori la monumentul voievodului din centrul Chișinăului, iar un sobor de preoti de la Mitropolia Basarabiei, a organizat o slujbă religioasă. Ina Guțu vine cu detalii.

Stefan cel Mare rămâne un reper spiritual și un simbol al unității poporului român, a declarat, după oficierea slujbei religioase Episcopul vicar al Mitropoliei Basarabei, PreSfințitul Antonie Orheianul.

Ștefan cel Mare este un  erou, cel mai cunoscut personaj istoric care ne reprezintă, a afirmat istoricul Sergiu Musteață.

În această seară, în Grădina Publica Ștefan cel Mare urmează să fie deschis Festivalul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, eveniment organizat de Centrul cultural european „Dacia”, în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău, Consiliul raional Strășeni și Consiliul raional Ungheni.Cu începere de la ora 19 în Piața Marii Adunări Naționale, urmează să fie proiectat filmul istoric „Ștefan cel Mare”.

Pe lângă faptul că a fost un om politic și un conducător militar de excepție, Ștefan cel Mare a fost și o personalitate religioasă deosebită, fiind canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1992.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău