Aspecte legate de fluidizarea traficului și facilitarea comerțului transfrontalier, discutate în cadrul unei întrevederi a șefilor autorităților vamale din România și R. Moldova

  • 26 Octombrie 2023 15:41
Aspecte legate de fluidizarea traficului și facilitarea comerțului transfrontalier, discutate în cadrul unei întrevederi a șefilor autorităților vamale din România și R. Moldova

Aspecte legate de fluidizarea traficului, facilitarea comerțului transfrontalier și cooperarea vamală prin punctele de trecere a frontierei dintre România și Rep. Moldova au fost discutate astăzi, 26 octombrie, în cadrul unei întrevederi a șefilor autorităților vamale din cele două țări. Reprezentanții Serviciului Vamal din Rep. Moldova s-au referit la lipsa drumurilor de acces și a parcărilor în zona posturilor vamale cea ce duce la crearea unor blocaje în traficul. La rândul său, conducerea Autorității Vamale Române a remarcat ”infrastructura umană” foarte bună în cooperarea vamală dintre Rep. Moldova și România, transmite Radio Chișinău.

Un subiect prioritar al discuțiilor între reprezentanții serviciilor vamale din România și Rep. Moldova care au avut loc la sediul Guvernului de la Chișinău l-a constituit războiul provocat de Federația Rusă în Ucraina.

„Toate problemele pe care le avem acum la efectuarea operațiunilor de import, export și tranzit sunt generate nu de factori locali subiectivi sau obiectivi, dar de războiul din Ucraina provocat de Rusia”, a declarat Directorului serviciului Vamal din Rep. Moldova, Igor Talmazan.

„Războiul este în continuare și atât timp cât va fi acest război în Ucraina, problemele vor exista. În toată această problemă are de suferit mediul de afaceri - chiar la moment avem staționate în posturile vamale din frontiera moldo-română kilometri de camioane. Sunt soluții pe termen lung, pe care noi la moment le întreprindem, acestea țin de dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea capacităților operaționale și schimbul de informații. Practic s-au triplat acele posturi vamale pe care le avem la moment cu frontiera moldo-română, circulația mărfurilor erau efectuate prin trei posturi: Sculeni-Sculeni, Leușeni-Albița și Giurgiulești-Galați. Acum însă, noi avem cinci posturi vamale frontiere care asigură transporturi de mărfuri. Există proiecte imediate și de perspectivă. Cele imediate noi deja le-am realizat, cele de perspectivă vor fi realizate în următoarele etape. Infrastructura adiacentă a posturilor vamale, drumurile de acces, lipsa parcărilor în adiacența posturilor vamale, care acum încercăm să le identificăm locația și să le construim – deci, lipsa acestor instrumente duc inevitabil la crearea unor blocaje”, a declarat Igor Talmazan.

 La rândul său, președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă a remarcat buna cooperare a serviciilor vamale din cele două țări și s-a arătat convins că această colaborare are și o perspectivă foarte bună de dezvoltare.

În cele două vizite la Chișinău am constat că infrastructura umană este extrem de bună în colaborarea dintre Rep. Moldova și România în zona vamală. Există o continuitate în munca făcută acum la frontieră și am constat că avem deschidere toată. Am realizat că, chiar putem să atragem fonduri și proiecte care să asigure obiectivul nostru – ca traficul să fie fluidizat, iar călătorii și mărfurile care trec prin vămile noastre să fie cu succes”, a spus Ion Cupă.

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon Turcanu a declarat în cadrul evenimentului că pe lângă cooperarea bilaterală deosebit de bună care există, la nivelul instituțiilor vamale, este important și un dialog cât mai deschis favorabil mediului de afaceri.

„Noi trebuie să găsim împreună soluții pentru ca mediul de afaceri să meargă mult mai bine - asta înseamnă de fapt dezvoltarea socioeconomică, modernizare și apropiere de Europa. Nu este deloc ușor și există o serie de factori externi care deja sunt la punctele de trecere a frontierei, însă sunt sigur că împreună vom reuși să facem lucrurile să meargă mai bine, mai ușor, mai eficient și mai puțin costisitor”, a declarat Cristian Leon Turcanu.

Precizăm, că la 25 octombrie, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale s-a discutat despre elaborarea unui concept comun pentru fluidizarea traficului la punctele de trecere a frontierei dintre Rep. Moldova, România și Ucraina în cadrul unei ședințe cu participarea secretarilor de stat în domeniul transporturilor din cele trei state.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău