Asociația Promo-LEX lansează Misiunea de Observare a alegerilor locale noi din 29 mai

  • 21 Aprilie 2022 12:42
Asociația Promo-LEX lansează Misiunea de Observare a alegerilor locale noi din 29 mai

Asociația Promo-LEX lansează astăzi, 21 aprilie 2022 Misiunea de Observare (MO) a Alegerilor Locale Noi din 29 mai 2022. În 8 din cele 10 localități în care se vor desfășura alegeri, urmează a fi ales primarul. Necesitatea organizării alegerilor pentru funcția de primar a survenit în urma decesului (6 persoane) și a demisiei (2 persoane) aleșilor locali. În alte 2 localități consiliile locale nu au adoptat nici o decizie timp de 6 luni consecutiv și respectiv au fost dizolvate, urmând a fi alese consilii locale noi.

Observarea procesului electoral va cuprinde perioada electorală precum și ziua alegerilor (inclusiv turul doi de scrutin în localitățile în care va fi organizat), urmând a fi realizată de către echipa centrală, 4 observatori pe termen lung (OTL) și câte un observator pe termen scurt (OTS) în fiecare secție de vot.

Tradițional, Misiunea de observare va monitoriza organizarea și desfășurarea acestor alegeri din perspectiva respectării principiilor democratice și a cadrului legislativ. Constatările se vor referi la activitatea organelor electorale și a altor instituții relevante, prestația concurenților electorali și a partidelor politice, inclusiv finanțarea campaniei electorale. În ziua alegerilor, vom urmări deschiderea și închiderea secțiilor de votare, procesul de vot, accesibilitatea sediilor, precum și numărarea buletinelor. Totodată, MO Promo-LEX va efectua și numărarea în paralel a voturilor. În rezultat, a doua zi după alegeri vom publica câte un comunicat de presă pentru fiecare tur de scrutin, iar rezultatele generale ale monitorizării, concluziile și recomandările Misiunii vor fi expuse într-un raport final.

Totodată, pornind de la experiența monitorizării alegerilor locale generale din 2019 și a alegerilor locale noi din 2021, Promo-LEX amintește despre unele aspecte legale problematice constatate anterior și care se pot repeta și în acest scrutin. Astfel, atragem atenția legislativului despre necesitatea asigurării unor condiții egale între partide și candidați independenți la etapa de colectare a semnăturilor prin impunerea obligativității ca toți pretendenții să colecteze semnături, nu doar cei independenți. De asemenea, reiterăm necesitatea reglementării explicite a condițiilor de organizare a turului doi de scrutin, în special: reglementarea condițiilor speciale de organizare și desfășurare a turului al doilea de scrutin în cazul anulării înregistrării sau retragerii unuia sau ambilor candidați ce au ajuns în turul al doilea; data începerii campaniei electorale pentru turul al doilea; procedura și termenele de contestare a rezultatelor primului tur de scrutin în cazul stabilirii turului al doilea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău