Asociația Media-Guard lansează un modul de evaluare a portalurilor media – PressCheck

  • 04 Mai 2021 13:22
Asociația Media-Guard lansează un modul de evaluare a portalurilor media – PressCheck

Un modul de evaluare a portalurilor media, numit PressCheck, a fost lansat astăzi de Asociația Media–Guard.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației, modulul va ajuta consumatorii de presă să înțeleagă mai bine piața media din Republica Moldova, având posibilitatea să aleagă surse credibile, care respectă normele jurnalistice și de transparență, transmite IPN.

Proiectul PressCheck este axat pe o listă de criterii, în baza cărora experți și reporteri fac evaluarea portalurilor, prezentând la final un scor de la 0 la 10 (10 însemnând că instituția de presă respectă în fond normele deontologice). Evaluatorii sunt jurnaliști cu experiență și experți mass-media.

Criteriile de evaluare, 10 la număr, sunt împărțite în 2 categorii: 5 criterii care vizează calitatea jurnalismului profesat în această redacție (producerea conținutului propriu, preluarea corectă a conținutului altor redacții, evitarea publicării știrilor manipulatoare, separarea faptelor de opinii, evitarea senzaționalității titlurilor) și 5 criterii care evaluează transparența și integritatea redacției (date cu privire la locația redacției, numele reporterilor și editorilor, numele proprietarilor și ai beneficiarilor finali, afilierile politice, date despre finanțări și finanțatori).

Deocamdată au fost selectate 12 portaluri media care au cea mai mare audiență. Topul site-urilor cu audiență maximă a fost preluat de pe BATI (Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului din Moldova). Evaluările prezentate acum pe PressCheck au fost făcute în baza audienței din luna martie 2021. Ulterior, vor fi incluse alte media, la sugestia comunității sau în baza unor solicitări, în limita disponibilității evaluatorilor PressCheck.

Reevaluarea și ajustarea evaluărilor este posibilă și binevenită, susține Asociația Media-Guard. Redacțiile evaluate pot prezenta informații cu privire la soluționarea carențelor și experții proiectului vor verifica și ajusta, la necesitate, scorurile. Solicitările pot fi trimise pe adresa de e-mail [email protected].

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău