Asociația Judecătorilor din R.Moldova se pronunță împotriva adoptării proiectului de lege privind dreptul de regres împotriva magistraților

  • 27 Iulie 2020 14:00
Asociația Judecătorilor din R.Moldova se pronunță împotriva adoptării proiectului de lege privind dreptul de regres împotriva magistraților

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se pronunță împotriva adoptării proiectului de lege privind dreptul de regres împotriva magistraților.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova se pronunță împotriva adoptării proiectului de lege privind dreptul de regres împotriva magistraților. Acesta prevede răspunderea disciplinară și materială a judecătorilor pentru dosarele pierdute la CEDO de Guvernul Republicii Moldova. Astfel, ar urma să fie sancționați, inclusiv cu amenzi, judecătorii ale căror hotărâri „din rea intenție sau din neglijență” au dus la prejudicierea financiară a statului, conform hotărârilor CEDO. Proiectul a fost aprobat de Guvern.

În aceste context, Asociația Judecătorilor atenționează că magistrații sunt independenți în procesul de înfăptuire a justiției și este de neconceput ca aceștia să răspundă față de anumite organe sau persoane, fapt ce ar anula principiul separării puterilor în stat și ar afecta independența justiției. Organizația subliniază că judecătorii sunt pasibili de răspundere penală, civilă sau disciplinară pentru faptele culpabile săvârșite în procesul de înfăptuire a justiției, dar acest lucru trebuie să aibă temei și trebuie urmate strict procedurile legale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău