Asociația Investitorilor din România, discuție cu conducerea Serviciului Vamal privind fluidizarea traficului la frontieră

  • 05 Iulie 2022 18:39
Asociația Investitorilor din România, discuție cu conducerea Serviciului Vamal privind fluidizarea traficului la frontieră

Fluidizarea traficului la frontieră, mecanisme de cooperare, acțiuni întreprinse în perioada de pandemie, proiecte, acțiuni și alte tematici de interes comun, au fost discutate în cadrul unei întrevederi dintre conducerea Serviciului Vamal cu reprezentanții Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR).

Un loc aparte în agenda discuțiilor a ocupat subiectul controlului ”la o singură oprire”, nemijlocit beneficiile și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în scopul realizării controlului vamal și de frontieră de către reprezentanții autorităților de control din Republica Moldova și România. 

Totodată, în cadrul discuțiilor a fost apreciată inițiativa Serviciului Vamal de creare a zonelor de staționare a camioanelor, în apropierea posturilor vamale de frontieră, precum și redirecționarea traficului de la posturile vamale aglomerate către alte posturi vamale, și implementarea schimbului de date electronice privind camioanele goale (eventual și cu mărfuri) la frontiera MD-RO, pe baza experienței acumulate în cadrul Proiectului pilot privind schimbul automat de informații vamale prin intermediul SEED implementat cu suportul Programului „EU4Digital” la punctul de trecere Leușeni-Albița, 24-25 martie 2022.

Conducerea Serviciului Vamal a mulțumit reprezentanților AIR pentru propunerile și recomandările formulate și a apreciat rolul AIR în dezvoltarea dialogului cu mediului de afaceri.

La rândul său, președintele executiv AIR, Dan Nuțiu, a apreciat deschiderea Serviciului Vamal al Republicii Moldova, menționând că instituția pe parcursul anilor a prezentat o deschidere și un dialog eficient cu reprezentanții businessului. 

La finalul ședinței, părțile au convenit supra organizării unei întrevederi de lucru, cu participarea funcționarilor vamali și a tuturor membrilor Asociației. Ședința a fost schițată preventiv pentru luna septembrie.

Din AIR fac parte 30 membri cu investiții de circa 120 milioane euro și o cifră de afaceri de 400 milioane euro în Republica Moldova. Membrii AIR reprezintă companii ce sunt specializate pe diverse ramuri de activitate: farmaceutic, juridic, asigurări, comerț, IT, construcții, transport, distribuție, consultanță, industria vinicolă, etc. Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova a fost creată și cu scopul de a constitui o platformă de dialog dintre autorități și investitorii din România pentru consolidarea mediului de afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău