Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă un mecanism stabil și durabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor

  • 19 Decembrie 2023 11:59
Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă un mecanism stabil și durabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă un mecanism stabil și durabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria, transmite IPN, citând un comunicat de presă al asociației.

Potrivit fermierilor, lipsa restricțiilor de import la aceste culturi, va dezechilibra piața internă și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui în România, care nu a atenționat Rep. Moldova despre pericolul reexportului din Ucraina.

În comunicatul Asociației se mai arată că blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă pentru fermierii din Rep. Moldova.

Comisia pentru Situații Excepționale a introdus sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoaselor pentru perioada stării de urgență. Potrivit fermierilor, această măsură a stopat prăbușirea prețurilor pe piață internă, chiar se atestă în ultimele două luni creșterea lentă a prețurilor la grâu, porumb și floarea soarelui.

În condițiile în care starea de urgență nu va mai fi prelungită, există probabilitatea unor importuri masive Ucraina ceea ce din nou ar afecta interesele agricultorilor autohtoni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău